Neuništivi Blagoje Spaskovski, foto:kurir

Iako je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će rukovoditi Rudarsko-topioničarskim basenom „Bor“ istekao 31. jula, ovu kompaniju će do dolaska strateškog partnera nastaviti da vodi Blagoje Spaskovski, aktuelni generalni direktor.

– U ovom trenutku ima mnogo potencijalnih partnera za strateško partnertvo sa RTB-om. Zato je odlučeno da se tender za izbor novog menadžmenta obustavi i da RTB do izbora strateškog partnera nastavi da vodi Spaskovski – kaže za „Blic“ izvor iz Vlade Srbije.

Sorti_spaskovski_bor_vesti_blic_safe_ree_ree

Podsetimo, tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. Poslednji rok je istekao 31. jula, kada je odlučeno da se taj postupak obustavi.

Da će Spaskovski ostati na čelu RTB-a, posredno je juče potvrdio i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

– Vlada Srbije u ovom trenutku pregovara sa kompanijama iz Kine, Rusije i Kanade, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB-om. Sve te kompanije rade svoje procene stanja isplativosti ulaganja u RTB. Aktuelni menadžment je tu da im pruži svu neophodnu pomoć, a odluku koja će kompanija biti partner RTB-a donećemo nakon detaljnih sagledavanja – kazao je Antić.

Antić naglašava da je RTB od početka godine ostvario dobit od 35 miliona dolara, i naglasio da bi država Srbija „najviše volela da RTB dobije strateškog partnera ili da zadrži deo akcija u budućoj kompaniji“.

Ministar je istakao da je cilj da se dođe do partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina ide s investicijama i do milijardu evra.

„To će obezbediti da RTB multiplikuje svoju proizvodnju, nahrani topionicu i dugoročno ima finansijsku dobit“, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, RTB bez dileme predstavlja strateški znčajan potencijal Srbije i od njega zavisi ne samo istočna Srbija, već razvoj cele zemlje. Ministar je dodao da je Vlada apsolutno posvećena razvoju Bora.

„Potrebno je dodatno ulagati u rudarstvo, otvarati nove rudnike, raditi dodatna istraživanja i za tako nešto su potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva“, dodao je ministar.

Antić: Država sačuvala Resavicu, plan do kraja 2017.

Ministar Aleksandar Antić izjavio je juče prilikom obilaska da je država uspela da sačuva Resavicu i najavio da bi plan restrukturiranja i reorganizacije tog preduzeća, zajedno sa planom finansijske konsolidacije, trebalo da bude gotov do kraja godine.

„U proteklih nekoliko godina smo uspeli da sačuvamo Resavicu, koja je u jednom trenutku bila na kolenima sa velikim brojem problema odranije, pre svega u vezi sa smenskim radom, koji su paralisali rad ove kompanije, sudski izvršioci su pretili da ovu firmu ugase i u dogovoru sa sindikatima pristupili smo rešavanju tog problema. Vlada je podržala Resavicu i obezbedila sredstva da se smenski rad isplati“.

Ljubav u Boru – Žestoka kritika Vučića

Blagoje Spaskovski je jedan od lokalnih funkcionera SNS-a koga je predsednik Vučić najviše iskritikovao na nedavnom sastanku sa lokalnim stranačkim ljudima.

– Vučić je upozorio stranačke kolege da moraju više da se bave narodom na lokalu i osluškuju njegove potrebe, a ne da vode računa o svom blagostanju. Najviše kritika uputio je direktoru RTB-a „Bor“ Blagoju Spaskovskom, ocrnio ga je kao nikad nikog do sada. Okrenuo se ka njemu i pred svima nama rekao da ga ljudi u Boru uopšte ne vole i da će mu to uskoro i dokazati. Spaskovski je bio svestan da je svaka izgovorena reč tačna i ćutao je – rekao je pre manje od mesec dana sagovornik „Blica“.

IZVORblic.rs
PODELI

2 KOMENTARA

  1. NEKI KRAJ SE VIDI, ČIJI?

    Na proslavama “Dana rudara Srbije” mnogo priča istog sadržaja je izrečena na svim proslavama od vodećih političara. RTB Bor nema nikakvu perspektivu sa ovakvim ponašanjem Vlade prema njemu i zadržavajući na čelu najvećeg upropastitelja, gori no fašisti 1944. godine. Izgleda svi iz vlade, kao papagaji, izgovaraju reči mentora. Traže rešenja, a mole Boga da ga ne nađu, kao da im se Sosa vezao za pupak ili pare prave čuda. Izjava ministra Antića da RTB Bor ima budućnost i da posluje pozitivno, ali da su potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva. Da je RTB Bor perspektivan to se čuje bar dvadeset godina u nazad, ali nikako da se ta perspektiva, sa njegovog gledišta, ostvari i vidi. Ministar tvrdi da razgovaraju sa velikim kompanijama, pre svega kineskim ali i ruskim i kanadskim, kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB Bor koji predstavlja jedan od strateških značajnih potencijala Srbije od kojeg zavisi ne samo istočna Srbija, već i razvoj čitave Srbije. Takođe, ove pričice i nepričve (za nedoraslu decu) su stare koliko je i funkcija Sose stara na mestu čelnika RTB Bor, podržane od Dinkića, Tadića i ΛV. Borani su spremni da čekaju još sto godina, a na kraju da se vidi taj boljitak u RTB Bor, o kome oni sanjaju, a vođe bez kreacije u ovom slučaju, samo kreiraju, bez perspektive, znanja i realizacije, ovekovečene u napričanim nebuloza i budalaština.

    Sve dok država upumpava stotinu miliona evra godišnje u RTB Bor, a uz pomoć njegovog čelnika se ispumpavaju velike novci , ovog puta ne u državu već u značajne državne ličnosti. Dok besprekorno funkcioniše transfer novca na liniji: država→RTB Bor→lica iz države i tajkuna. Aktuelni čelnik RTB Bor neće otići u penziju (nakon 70 godina starosti i 46 godina radnog staža sa benificiranim stažom više od 50 godina) niti će biti smenjen, mada već dve godine visi mu smena (zbog fingiranja izveštaja poslovanja, ko bi ga znao?), niti će doći strateški partner, niti kupac, sve dok postoji transfer novca, kako je već rečeno. “Njega borani vole manje od pse lutalice“-kako neko reče pre nedelju dana, al’ ga neizmerno vole viđenije persone u državi, jer je to dobar čovek, duša od čoveka, mislim na njih? Tu su njegovi tutori, mada pošteni ljudi(?), ne vole novac, a neizmerno vole firme, svoj narod i svoju državu??!!

    P.S. Neunistivi bahati aktuelni direktor godinama je vodio RTB Bor, jer mu ne može niko ništa, što je pozajmljeno iz njegovog pevačkog hita “Ne može mi niko ništa nikada(?)” i treba da ostane na čelu Kombinata, makar dok postoji on ili RTB Bor.

  2. OBMANA NIKAD VEĆA U RTB BOR, PA I NA DAN RUDARA SRBIJE?!

    Iz usta čelnika RTB Bor, Spaskovski, po pitanju investicija u metalurgiji, širi opštu laž, da je izgrađena nova topionica, kako bi sebe veličao kao ideolog, graditelj, a o bajkolažima i hvalospevima zaludio je i premijera ΛV, koji je verovao svakoj reči svom pulenu i klimoglavcu, a kada je ukapirao, pre dve godine, smrtno mu se naljutio i odmah počeo da ga menja i s mesta čelnika RTB Bor i kao čelnika SNS za Borski okrug. Upropašćavajući RTB Bor i gomilanjem dugovanja, izgleda je pogodovalo šefu i do današnjeg dana Spaskovski vedri, oblači i zamagljuje RTB Bor-om i Borom. Prava istina je da nije izgrađena nova topionica, već nova linija za topljenje koncentrata bakra (fleš peć – FSF) i fabrika za proizvodnju sumporne kiseline. Pri tome, konvertori, anodne peći, infrastruktura, putevi, skladišta, transporteri su postojeći, iz ranijih faza gradnje. Osim novoizgrađenih objekata u topionici bakra, ostali deo je doteran kao Potemkinovo selo, za slikanje, povoljan prvi pogled i utisak posmatrača i veličanja gradnje “nove topionice”, tj. sebe. Na ovaj način uspešno je prevazišao barona Minhausena i uspešno obanuo ministre i premijere i kompletnu javnost od 2008. godine do danas. Osim veličanja gradnje, sledeći cilj je opravdanje za veliko prekoračenje investicija, 80, pa 130 i na kraju više od 300 miliona evra je cena te još uvek nedovršene investicije i nedokazani kapacitet i performansi proizvodnje bakra u njoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here