foto:blic.rs

Kilogram belog luka na pijacama i u marketima širom Srbije dostigao je cenu od 500 do 700 dinara, što je skuplje od kilograma svinjetine.

Cena belog luka u Srbiji drastično je skočila poslednjih nedelja, u pojedinim mestima i za više od 100 dinara po kilogramu. Skok cene još je drastičniji ako se kupuje na glavicu, koja košta 50 dinara, pa je kilogram skuplji od 700 dinara.

Iako bi na prvi pogled objašnjenje za drastično poskupljenje belog luka moglo da se nađe u narodnom verovanju da je ta namirnica dobra u borbi protiv virusa koji ovih dana haraju, stručnjaci kažu da ima više razloga za skok cene. Među njima su nepovoljna godina, jer je bilo dosta kiše, što je u nekim slučajevima čak i prepolovilo rod, ali i želja uvoznika da više zarade. Ove godine cena luka iz uvoza, najčešće kineskog, stigla je cenu domaćeg, iako je ranije bio znatno jeftiniji.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je cena belog luka porasla zbog veće potražnje za domaćim lukom autohtonih sorti, koji je po svim analizama kvalitetniji od uvoznog.

– Beli luk traže prerađivačka industrija, prerađivači mesa, firme koje proizvode supe, začine… Sa druge strane, narod prepoznaje domaći proizvod i traži ga, pa cena raste – kaže Prostran.

On dodaje da proizvodnja belog luka postaje popularnija jer proizvođači napuštaju tradicionalne kulture i posvećuju se onima koje donose bolju zaradu. Prema njegovim rečima, cena belog luka ipak ne treba da plaši jer ga građani ne troše u velikim količinama.

– Naravno da je beli luk popularan, pogotovo zimi, ali se jako malo koristi po glavi stanovnika. On se ne kupuje na kilo, već na glavicu ili dve, dok ga na veliko uzimaju prerađivači – dodaje naš sagovornik.

Nakupci zarade 60 odsto

Prostran smatra da je cena uvoznog luka porasla jer su uvoznici videli šansu da isprate cenu domaćeg i tako više zarade.

– Ipak, ljudi su već počeli da pitaju da li je luk kineski i da to primećuju. Ako domaći luk ovlada, nakon godina u kom je uvoz bio daleko veći, i ako njegova proizvodnja bude veća, pašće i cena – kaže Prostran i napominje da se domaća poljoprivreda još nije navikla na slobodno tržište.

Svetozar Botić, poljoprivrednik iz Zmajeva koji uzgaja domaću sorta belog luka, kaže da je on kvalitetniji od kineskog.

– Više niko neće da jede taj uvozni kada je naš bolji. Najjednostavniji način da uporedite domaći beli luk i onaj iz uvoza je da stavite po jedan čen u frižider na jedan dan. Sutradan ćete videti kako je uvozni pozeleneo, dok naš nije – kaže Botić.

Proizvođač Svetozar Botić kaže da su za cenu odgovorni i nakupci, koji hoće da zarade i do 60 odsto. –

Mom kolegi jedan veliki market otkupio je čitav rod. Luk se čak nije ni osušio, cena je bila 300 dinara za kilogram – objašnjava naš sagovornik.

IZVORblic.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here