Letnje računanje vremena u Evropi počeće rano ujutru u nedelju, 31. marta, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unapred.

U 02.00 časa, u noći izmedu subote i nedelje, kazaljke na časovnicima treba pomeriti jedan čas unapred, na 03.00 časa, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati premešta na večernje.

Pomeranje sata uzima svoj danak zdravlju.

Glavobolja i depresija

Anksiozni ljudi osećaju pogoršanje simptoma, loše raspoloženje, lošu koncentraciju, smanjenu želju za svakodnevnim aktivnostima i sekusalnim životom.

Takođe, oni koji pate od klaster glavobolja, prijavljivali su da su im simptomi pogoršani u periodu pomeranja sata.

Saobraćajne nezgode, povrede…

FOTO: ATVBL.COM / PROMO

Prema još jednoj studiji koju je objavio magazin „Forbs“, nedostatak sna tokom prelaska na letnje računanje vremena i usklađivanje tela sa promenama utiču i na lošiju pažnju u saobraćaju zbog čega dolazi do više saobraćajnih nezgoda, ali i povreda na poslu.

Univerziteti Džon Hopkins i Stenford analizirali su saobraćajne nezgode tokom 21 godine i otkirli blago povećanje smrtnih ishoda na putevima u vreme pomeranja sata. Broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom povećao se sa proesčnih 78,2 bilo kod drugog ponedeljka na 83,5 onog ponedeljka koje kači pomeranje sata.

Povećani rizik od srčanog i moždanog udara

Manjak sna ne utiče samo na umor, nego je u pitanju i veći zdravstveni rizik od srčanog udara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here