NOVA ANALIZA: Norveška je najbolja evropska zemlja za život, a evo gde je Srbija

0
foto: pixabay
Češki lingvističar, matematičar i umetnik Jakub Marian napravio je mapu u kojoj je ocenjeno blagostanje i zemljama Evrope. U obzir je uzeo 44 različita indikatora kako bi prikazao koja je zemlja najbolja za život.


Najbolja zemlja je prema ovom istraživanju Norveška koja ima 100 bodova dok je najgora Makedonija koja ima samo 42,9 poena što je najniže u Evropi. BiH se nalazi na četvrtom mjestu s kraja sa 48,5 poena.

Marian je u obzir uzeo podatke o BDP-u, stopi nezaposlenosti, inflaciji, prevalenciji bolesti, očekivanom životnom veku, kvaliteti i dostupnosti obrazovanja, kvaliteti infrastrukture, stanju okoliša, kontroli korupcije, slobodi medija i još mnogo toga.

Mapu je napravio na osnovu izveštaja Boston Consulting Group za 2016. godinu. Poredeći evropske zemlje sa zemljama sveta, SAD ima 83,7 bodova, Japana 91,3, Brazil 49,3, Kina 46,5 i Indija 32,6 bodova. Podaci za Kosovo i Krim nisu uneseni.

Najbolje stanje vlada u zemljama srednje Evrope i Skandinavije. Crna Gora (43,3), Makedonija (42,9) i BiH su loša tačka Balkana. Hrvatska je daleko ispred BiH sa 61,3 bodova, a Srbija sa 53,7 bodova.

Slovenija ima daleko najbolji položaj u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije – 79,3.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here