Iako je pre nekoliko dana objašnjeno da neće biti drugog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, promena u proceduri će biti, a tehnički pregledi će biti obavezni i detaljniji.

– Novina je da se od sada predviđa pet fotografija sa tehničkog pregleda vozila. To je prelazno rešenje, a u naredne tri godine biće i video-zapis. Ove kontrole nisu toliko strože u odnosu na ranije, ono što je bitno je dužina trajanja tehničkog pregleda, a to je minimum 30 minuta, tako da će pregledi svakako biti detaljniji. Što se tiče korozije, ona će uticati samo ako je reč o dubinskoj, a ne površinskoj koroziji – najavljuju iz Uprave saobraćajne policije i napominju da postoji potreba da se naše zakonodavstvo uskladi sa zakonodavstvom EU, ali i želja da se smanji broj nesreća zbog tehničke neispravnosti vozila.

Što se tiče početka primene odluke o brzini od 130 kilometara na sat na autoputu, Nacrt zakona je trenutno u skupštinskoj proceduri, a odluka će se primenjivati kada zakon bude usvojen u Skupštini.

Broj nesreća smanjen za trećinu

Već gotovo mesec dana meri se srednja brzina na autoputevima u zemlji i za to vreme broj nesreća je smanjen za trećinu. Ako se uporedi sa istim periodom prošle godine, poginulo je 29 ljudi manje, a 500 je manje povređenih na deonicama na kojima se meri srednja brzina.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here