NOVA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA NE VREDI BEZ STARE?

0

Elektronske zdravstvene knjižice ne sadrže broj kartona niti ime izabranog lekara, pa pacijenti čekaju duže nego ranije.

Elektronske zdravstvene knjižice trebalo bi da smanje zadržavanje na šalteru i ubrzaju administrativnu proceduru, ali je u praksi situacija drugačija, pišu „Večernje novosti“.

Čeka se još duže, jer u novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara pa do dolaska u ordinaciju prođe dosta vremena.

Zato je na pregled potrebno poneti i papirnu zdravstvenu knjižicu, u kojoj se nalaze svi ti podaci.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Voždovac“ Nevenka Dimitrijević rekla je da se u uz karticu zdravstvenog osiguranja dobija i PIN, ali nije objašnjeno kako se koristi i gde.

Ona ističe da nije jasno ni kako bi neko mogao za zloupotrebi tuđu karticu, ako je svim sestrama koje rade na prijemu pacijenata rečeno da ona važi samo uz ličnu kartu.

„U novoj zdravstvenoj knjižici nema podataka o izabranom lekaru, o broju zdravstvenog kartona, niti evidentiranih medicinskih upozorenja da pecijent boluje od neke bolesti na koju treba posebno obratiti pažnju, kao što je dijabetes. Na čipu nisu evidentirane vakcinacije i alergije na lekove, pa se u hitnim slučajevima može napraviti velika greška, ako pacijent nije u mogućnosti sam da upozori. Nije poznato ni da li pacijenta treba osloboditi plaćanja participacije za pregled“, kaže Neveka Dimitrijević.

Ona ističe da tek kada se očitaju podaci sa čipa, u sistemu se vidi da li su uplaćeni doprinosi, a ako je pacijent promenio poslodavca, to nije evidentirano.

Iako je trajnost kartice deset godina, pacijentima nije objašnjeno da to ne znači da će svih deset godina imati i overenu knjižicu, kaže doktorka.

Nevenka Dimitrijević navodi da se zato često događaju nemile scene kada neko dođe na pregled i sazna da mu nije uplaćeno osiguranje.

„Građani, nažalost, nisu upoznati sa navedednim problemima sa kojima se mogu suočiti po dolasku u zdravstvenu ustanovu. Skoro je nemoguće bez stare zdravstvene knjižice pronaći karton pacijenta koji dugo nije bio kod lekara, a ne zna ime izabranog doktora. Znatno je produženo vreme evidentiranja pacijenata zbog očitavanja i administriranja, pa je duže čekanje na pregled, što stvara nezadovoljstvo pacijenata i nervozu“, kaže Nevenka Dimitrijević.

Ona naglašava da je važno da Republički fond za zdravstveno osiguranje ima podatke o svojim osiguranicima, ali da je nedopustivo da ove poslove obavljaju zaposleni u zdravstvenim ustanovama, i dodaje da bi to trebalo da rade službenici fonda, pišu „Novosti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here