foto:jutub printskrin

Ministarstvo poljoprivrede priprema izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu. Cilj Vlade je, kako je saopšteno, da se zemlja što više obrađuje.

Zbog toga će u nacrtu Zakona biti i sankcije za sve one koji svoju zemlju ne obrađuju ili je ne izdaju nekom u zakup.

Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište, kaže:

– Cilj nam je da kroz izmene zakona, koje su u toku ovakvo stanje promenimo i što više zemljišta stavimo u funkciju. Do oktobra bi, dodaje, trebale da budu završene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Cilj predloga, koje priprema Ministarstvo poljoprivrede, jeste upravo da se napušteno zemljište, voćnjaci i livade stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Lakić kaže da zato i postoji ideja da se propisi menjaju, tako da će obaveza privatnih vlasnika biti da prijave Ministarstvu poljoprivrede zemljište koje se ne obrađuje. U svakom slučaju, naglašava, postojaće i neki vid sankcije za one koji je ne obrađuju ili je ne nude u zakup.

– Istina je da je reč o privatnoj svojini ali ona je ipak ograničena društvenim interesom, a opšti, društveni interes je da poljoprivredno zemljište služi za proizvodnju hrane. To je prioritet broj jedan – kaže Branko Lakić. U mnogim državama EU primenjuju se sankcije za vlasnike zapuštenih parcela od, kako ističe, fiksnih novčanih kazni do uvećanih iznosa poreza na imovinu.

– Mislim da će Srbija biti bliža tom modelu da se zajedno sa poreskim organima, na transparentan način, može utvrditi veća poreska obaveza za one koji ne obrađuju poljoprivredno zemljište – najavljuje.

4 KOMENTARA

  1. Istina da je potrebno da obrađujemo zemlju, ali u ovom slučaju država je postavila zamku – DVA ZECA SA JEDNIM METKOM. ILI ćete plaćati kažne ILI ćete obrađivti sa GMO semenom koje će se ozvaničiti 8. marta 2020. -….. ILI ĆEMO VAM ODUZETI ZEMLJU I OPET SVE SEJATI SA GMOO SEMENOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here