foto:Odabrane Vesti

Ko bude uhvaćen da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju, ostaće bez vozila. To predviđa Nacrt novog zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi trebalo da bude usvojen naredne godine.

Policija će, kako za „Blic“ kaže Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, na licu mesta, najpre privremeno, oduzimati vozilo od vozača koji ima više od dva promila akohola u krvi i nijednu položenu kategoriju, a po pravosnažnoj odluci i trajno.

 Vozila će potom biti prodavana na aukciji, a novac će biti uplaćivan na račun fonda za bezbednost saobraćaja.

Vozilo će da bude oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik, što će naročito uticati na slučajeve kada, na primer, maloletno dete, sa ili bez pristanka roditelja, uzme auto da se provoza sa drugarima, naravno bez položenog vozačkog ispita.

– Primenjivaće se zakonom utvrđena pretpostavka da vozilo u tom slučaju nije ukradeno. Roditelji se često pravdaju da su im deca bez dozvole uzela automobil, a maloletniku ne možete ništa. Niti može prekršajno da odgovara, niti možete da mu oduzmete dozvolu, jer je nema. E, pa sada, neka se roditelji zamisle – kaže Okanović.

Damir Okanović, međutim, tvrdi da i Zakon o prekršajima predviđa oduzimanje imovine kojom je načinjen prekršaj. On navodi i da su mnogi automobili ranije već oduzeti zbog carinskih prekršaja, kao i zbog nelegalnog taksiranja.

– I niko nikada od tih ljudi nije uspeo da vrati svoje vozilo nazad, tako da priče da to nije po Ustavu ne stoje – kaže Okanović.

Profesor Vujanić navodi i da se u američkoj državi Kaliforniji još 1997. godine primenjuje zakon po kojem se nesavesnim vozačima oduzimaju vozila.

– Koje je drugo rešenje ako vas, recimo, jednom uhvate pijanog za volanom, zabrane vam upravljanje vozilom, a potom vas ponovo uhvate u istom prekršaju – pita se Vujanić.

Osim trajnog oduzimanja vozilla, novi zakon predviđa i i druge oštre kazne. Vozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana. Pijance sa više od dva promila alkohola u krvi kažnjavaće se i sa 15 kaznenih posena, u odnosu na sadašnjh 14 poena.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here