Kanadska kompanija „Nevsun“ u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“, kod Bora, pronašla je, po preliminarnim rezultatima, rezerve od skoro 14 miliona tona bakra i blizu 300 tona zlata – čime je potvrđeno da je u pitanju jedan od najbogatijih depozita tih metala na svetu.

Prethodno je ova kompanija, u gornjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ već utvrdila rezerve od blizu 900 hiljada tona bakra i skoro 70 tona zlata. Šta se, zapravo, krije pod zemljom u ovom delu Srbiji najrečitije govori podatak da je, za proteklih 110 godina, u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ iskopano oko pet miliona tona bakra i blizu 200 tona zlata.

Kanađani su, preliminarno, ustanovili da se na velikim dubinama ležišta „Čukaru peki“ nalaze rezerve od 1,7 milijardi tona rude. Po sadašnjim cenama, reč je o nalazištu vrednom više od 100 milijardi dolara.

„Nevsun“, koji u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ ima ugovor o zajedničkom ulaganju sa američkom korporacijom „Friport MekMoran“, nedavno je počeo sa izgradnjom istražnog niskopa, što predstavlja prvi korak ka otvaranju novog rudnika, čije se otvaranje očekuje 2022. godine.

– Donja zona je visoko među svetskim porfirskim naslagama tonažom i ocenom. Nastavićemo da radimo sa „Friportom“, kako bismo utvrdili sledeće korake za unapređenje donje zone – rekao je izvršni direktor „Nevsuna“ Piter Kukielski.

Švedska kompanija „Lundin“ i kanadski „Euro sun“ ponudili su bordu direktora „Nevsuna“ 1,5 milijardi dolara za kupovinu te kompanije, koja, uz istražno pravo u Srbiji, poseduje i rudnik cinka „Biša“ u afričkoj „Eritreji“. Ta ponuda je, međutim, odbijena, jer je ocenjeno da „odražava stratešku vrednost baze imovine Nevsuna“.

S druge strane, M & G Investment Management, koji je drugi po broju akcija u „Nevsunu“, ocenio je da je ponuda za preuzimanje kompanije od „Lundina“ i „Euro Suna“ izgleda „prilično fer“.

– „Nevsun“ bi trebalo da se u potpunosti angažuje sa „Lundin Miningom“ i „Euro Sun Mining“ i pokrenuo potpunu prodaju – rekao je Jamie Horvat, direktor globalnih akcija u M & G Investment Management, koji poseduje 9,5 odsto „Nevsuna“.

IZVORblic.rs
PODELI

1 KOMENTAR

  1. Predlažem Kanađanima da zaposle kao menađera aktuelnog generalnog direktora RTB Bor, jer mu ističu dani u Kombinatu bakra, a stižu ga i pozne godine, kada uticaj ima i Sv Petar. On je rođen da rukovodi i vodi rudnike zlata, a pre svega, zlata, bakra i pare. Tu je maher, ima zlata-nema zlata i inovator je svojevrstan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here