Dragi naši prijatelji, želimo Vam uspešnu Novu godinu! A uspeh nije ništa drugo do ljubavi i porodične sloge, ispunjenje dobronamernih poslova, zdravlje naše i svih koje volimo.

U Novoj godini nemamo šta da Vam darujemo do pisane reči, kao i do sada.

Danas Vam poklanjamo, uz nadu da će vam koristiti, nekoliko mudrih rečenica našeg Vladike Nikolaja:

-Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem i da ga bez stida pokažeš vasioni.

-Mrzi na zlo, no ne mrzi na čoveka koji čini zlo, jer je bolesnik. Ako možeš leči bolesnika, no ne ubijaj ga mržnjom svojom.

-O tri predmeta ne žuri da govoriš: o Bogu – dok ne utvrdiš veru u Njega, o tuđem grehu – dok se ne setiš svoga, i o sutrašnjem danu – dok ne svane!

-Ako putnici znaju, recimo, koliko je kamenova u kaldrmi puta i koliko je zrna peska pod kaldrmom, i ako znaju imena sveg drveća i svih travki što rastu pokraj puta – šta im pomaže sve to znanje, ako ne znaju gde je put počeo, i gde će se završiti, i odakle su pošli i kuda idu?

-Ne ponesi se mudrošću. Ni tuđom jer nije tvoja. Ni svojom, jer čim si se poneo, znači da je nemaš mnogo.

-Dužnost je roditelja da ne smatraju decu svoju za isključivu svojinu svoju, no da ih vaspitavaju malo za sebe, a dosta za društvo. Majka priroda naučila je dovoljno svako dete sebičnosti, majka Srpkinja nema tome šta da doda no ima da oduzme.

-Kad sam bio dečak verovao sam u Boga, ali sad ne moram više da verujem jer znam da Bog postoji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here