Obeležavanje Badnjeg dana u Zaječaru: U RANU ZORU PO BADNJE DRVO

0
foto: radiomagnum

U Zaječaru, kao i u svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista.

Sveštenstvo Eparhije timočke i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i oni građani koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru rano jutros su tradicionalno sekli badnjake u obližnjim šumama i na taj način počeli obeležavanje Badnjeg dana.

„I jutros u skladu sa tradicijom koju smo uspostavili još pre 15 godina, sveštenstvo Eparhije timočke i predstavnici Grada Zaječara zajednički učestvuju u činu sečenja badnjaka koji ćemo večeras upaliti na zaječarskom skveru. Pozivam građane da zajedno učestvujemo, u što većem broju, u činu paljenja badnjaka koji kao i jutrošnje sečenje ima svoju simboliku u Hrišćanskoj veri“, naveo je gradonačelnik Boško Ničić čestitajući praznike pravoslavnim vernicima:

„Koristim priliku da svim građanima Zaječara, pa i čitave Timočke krajine, čestitam i Badnji dan i rođenje Hristovo, Božić, tradicionalnim pozdravom -Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“

Nakon sečenja badnjaka praznike je vernom narodu čestitao i otac Igor.

„U skladu sa starim srpskim običajima vezanim za Badnji dan izašli smo u ranu zoru pre izlaska sunca da nasečemo badnjak, kao nekada kako su pastiri u Vitlejemu spremali drva da nalože u pećini u kojoj se rodio Hristos“, rekao je otac Igor i dodao:

„Ova sinergija, odnosno zajedničko dejstvo svetovne i duhovne vlasti, kao što je to je na srpskom grbu gde jedna glava simbolizuje svetovnu građansku vlast, a druga duhovnu, neka nam bude ovo zajedničko delo na radost, na napredak, u našoj državi, u našem gradu, sa ljubavlju i Božijim blagoslovom.
Srećni božićni praznici i Hristos se rodi!“

Badnji dan je i poslednji dan božićnog posta i tada se dovršavaju sve pripreme za sutrašnju proslavu Božića, pa je tako i zaječarska pijaca od ranog jutra puna ljudi.

Pravoslavni vernici će se ponovo okupiti u crkvi u popodnevnim časovima, odakle će, nakon prazničnog bdenija koje počnje u 16.00 sati i Večerenje službe, u 18 sati iz porte Sabornog hrama poći svečana litija koja će se kretati ulicom Nikole Pašića do Trga oslobođenja.

Svečano nalaganje badnjaka, u 18.15, obaviće Njegovo Preosveštenstvo episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom Saborne crkve rođenja Presvete Bogorodice i gradonačelnikom Boškom Ničićem. Nakon nalaganja badnjaka uslediće beseda episkopa timočkog Ilariona.

U nedelju, 7. januara, u 8.30, u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice počinje Božićna arhijerejska liturgija Svetog Vasilija Velikog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here