Obeležen dan formiranja Krajinskog partizanskog odreda

0
foto: negotin.rs

Polaganjem venaca i cveća spomen obeležje poginulim borcima NOR-a iz Negotina i borcima ratova od 1991. do 1999. godine u Negotinu je danas obeležena 75. godišnjica od formiranja Krajinskog partizanskog odreda.

Vence i cveće na spomen obeležje položile su delegacije Opštine Negotin, SUBNOR-a Negotina, Pirota, Sokobanje, Knjaževca, Zaječara, Boljevca, Bora, Civilnih i vojnih invalida rata, Oblasnog antifašističkog Saveza Bugarske iz Vidina i Opštinskog odbora BAS-a Bregovo, predstavnici mesne zajednice Bukovče i porodice boraca palih u borbama protiv NATO agresije 1999. godine. Pre toga, u ranim jutarnjim časovima delegacija OO SUBNOR-a Negotin položila je vence i cveće na legendarnoj Aliji nadomak krajinskog sela Rogljevo, mestu formiranja Krajinskog partizanskog odreda.

Ispred Opštinskog odbora SUBNOR-a Negotin prisutne na skupu je pozdravio Dragoljub Filipović, a prisutnima su se obratili i predstavnici boračkih organizacija iz Sremske Mitrovice i susedne Bugarske. Prigodne stihove govorili su Borivoje Savić i Dragoljub Filipović.

Godišnjica formiranja odreda bila je i prilika da se pojedincima i privrednim subjektima opštine Negotin i šire uruče priznanja i povelje. Priznanje „Počasni borac“ ove godine uručeno je Iliji Sokoloviću, koje je pripala i Povelje Krajinski partizanski odred, najviše priznanje negotinskog SUBNOR-a.

Povelja Krajinskog partizanskog odreda ove godine je pripala i JKP „Badnjevo“, mesnim zajednicama Slatina, Mokranje i Jabukovac, Republičkom odboru SUBNOR-a, Klubu generala i admirala Srbije i Lovačkom udruženju „Hajduk Veljko“ Negotin, kao i pojedincima Vladeti Atanackoviću, Branislavu Meždinoviću, Lubinki Stančulović, Dragoljubu Patrujkiću i Ljubomiru Komarčeviću.

Uručene su i medalje najboljima u sportskim nadmetanjima u pikadu, kod muškaraca i žena i šahu u muškoj konkurenciji. Prelazni pehar ove godine pripao je ekipi SUBNOR-a Negotin.

У оквиру обележавања 75. годишњице Крајинског партизанског одреда гости су данас посетили барутану Хајдук Вељка Петровића, родну кућу родоначелника српске световне и духовне хорске музике Стевана Стојановића Мокрањца, Лапидаријум и гроб Хајдук Вељка.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here