Objavite rat komarcima uz prirodne preparate

0
foto: pixabay

Evo nekoliko predloga kako da se odbranite od komaraca, a da ne udišete razna “hemijska” isprenja od skupih tableta, “ulja na struju” i sveća.

foto: pixabay
foto: pixabay

MIRISNA TEGLA

U ovu teglu stane sve ono što komarci preziru. Da biste je napravili potrebni su vam:
l limun
l grančica ruzmarina,
l ulje eukaliptusa(7-10 kapi)
l sveća koja može da pluta (to su one male u limenim “šerpicama”)
l tegla i voda
Limun isecite na kolutove, stavite u teglu, dodajte grančicu, vodu, ulje i na vrh zapaljenu svećicu. Divno će vam mirisati cela kuća.

LOSION

Od esencijalnih ulja biljaka koje komarci ne podnose možete da napravite losion kojim ćete se mazati i tako odbiti ove insekte.

Potrebno je:

Čista sprej bočica od oko 500ml, alkohol ili vodka, destilovana voda i ulja seledećih biljaka:
l Nana (10 kapi)
l Ruzmarin ( 5 kapi)
l Eukaliptus (5 kapi),
l Limun (10 kapi),
l Lavanda (5 kapi),
l Karanfilić (5 kapi),
Tri četvrtine bočice napunite alkoholom, dodajte ulja i na kraju dospite vode skoro do vrha. Pre upotrebe dobro promućkajte. Ovaj sprej će vam dobro doći i da smirite živce ako vas je neki komarac već ujeo.

TRAVKE

Sve biljke čija smo ulja do sada spominjali odbijaju komarce tako da ne bi bilo loše da ih već sada posadite kako biste spremno dočekali leto. Najedlotvorniji su: ruzmarin, lavanda, bosiljak, nana, matičnjak, limun trava, tamjanika, neven i noćna frajla. Ako ne možete da dočekate da vam svo ovo miomirisno bilje nikne, možete da nabavite suvo i držite u nekoj lepoj činiji. Važno je da ga s vremena na vreme protrljate, kako bi probudili uspavane sokove, a i ruke će vam divno mirisati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here