Pljačka i sramota, koja traje već 14 godina, pokazuje da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja iskazuje cene u apoenima koje nema!

To je opštepoznata stvar, međutim, u prodavnicama bi potrošači trebalo da nailaze isključivo na okrugle cene, što naravno nije praksa. Odgovornost za ovaj prekšaj niko ne snosi!

– Ne možete iskazivati cene u apoenima koje nemate. Kada je cena 74,90 dinara ili 39,90 dinara, reč je o popustu, kojeg nema. U pitanju je marketinški potez. Kako i na koji način se to na kraju godine ili meseca ispoljava kod trgovaca, to je pitanje za finansijsku policiju i tržišnu inspekciju. Postavlja se pitanje ko i zašto to ne kontroliše, zašto se to ne ukida – rekao je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, Srbije za Tanjug.

Papović navodi da se stvar otela kontroli jer se cene u većini prodavnica još izražavaju u parama. Smatra da je to je posledica javašluka prodavaca, kao i da je uzrok nedovoljna kontrola tržišne inspekcije, koja to mora da sankcioniše i zabrani. Iako su to prekršaji, ističe Papović, nigde nema prekršajnih naloga, svi znamo da od toga nema ništa, jer su sudovi ionako pretpani.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here