foto:pixabay,telegraf

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine „usavršava znanje“ po strogim propisima, do sticanja „prave“ dozvole za vožnju, pišu danas „Večernje novosti“.

 Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu dana – objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome, u vozilu ne smeju da budu više od tri osobe, računajući u „supervizora“ uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6.00 ujutro, i to važi za sve.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here