Ilustracija
Možda ste čuli i za tvrdnju da sve predmete koje niste pomerili sa mesta dve godine (niste ih koristili), i svu odeću koju niste obukli takođe dve godine – treba baciti.
Tarin Viliford ima drugačiju strategiju, i na sajtu „Apartmenttherapy“ pisala je o tome.
“Skoro sam se preselila u novi stan i ponela većinu stvari iz prethodnog stana. Ceo taj proces selidbe pružio mi je priliku da prođem kroz stvari koje posedujem i odlučim da li želim da ih zadržim i ponesem na novo mesto, ili nađem novi ‘dom’ za njih (u prevodu – kontejner). Bilo je teško da odlučim šta ostaje a šta leti napolje, ali jedno pitanje mi je pomoglo: Da sam sada u kupovini, da li bih ovo kupila?“.
Zamislite da ste u prodavnici i da taj predmet, oko koga se premišljate, držite u ruci. Da li biste platili da ga donesete kući? Ako je odgovor da, onda znate šta treba da radite. Ali ako je ne, to je veliki razlog da predmet više ne bude u vašoj kući, prenosi Bizlife.
Može da se primeni na skoro sve – od odeće i dekora, do tehničkih uređaja i alata. To pitanje navešće vas da izvagate i još nekoliko dilema u isto vreme:
Ako vam više ne stoji dobro (kao stari par farmerki) – ne bi trebalo da kupujete
Ako je prošao „rok trajanja“ (kao što je stari telefon) – ne bi trebalo da kupujete
Ako ne radi (kao neka sprava kojoj treba velika popravka, koja se maltene ne isplati) – ne bi trebalo da kupujete
Kada koristite ovu malu „mentalnu vežbu“ da se oslobodite viška stvari, lakše je da vidite kakvu vam vrednost one donose (i da li uopšte imaju vrednost za vas).
I sa svakim pitanjem „Da li bih ovo kupio/la?“, sve ste bliži i bliži sređenom domu, umu i životu, poručuje ona.
IZVORbizlife.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here