U SAD je odobrena upotreba prvog takozvanog živog leka kojim se leči kancer, a u pitanju je tretman za redizajniranje pacijentovog imunog sistema tako da napada ćelije kancera. Ističe se da je prednost leka u tome što se prilagođava svakom pacijentu ponaosob, za razliku od konvencionalnih metoda kao što su hemoterapija ili operacija.

Zove se CAR-T i proizvodi se ekstrakcijom belih krvnih zrnaca iz krvi pacijenata.

Žalosno je što je i cena terapije alarmantna, jer je za nju potrebno izvojiti oko 47,6 miliona dinara, što je 1.190 prosečnih srpskih plata, ako se držimo toga da je prosečna plata 40.000 dinara.

Predsednik udruženja za borbu protiv raka Srbije Slobodan Čikari za naš list navodi da je cena nerealno skupa, i to ne samo za naše uslove.

– Kada stvar posmatramo sa druge strane, cena je ta koja će mnoge probleme stvarati. Citostatici su sami po sebi skupi, preskupi, a ova cena je nerealna. U pitanju je skoro pola miliona dolara. Ne mogu ni da zamislim koje će to probleme prouzrokovati – kaže Čikarić.

Kada je sama terapija u pitanju, Čikarić objašnjava:

– Jednostavno rečeno pacijentu se uzmu leukociti, koji se prepravljaju i vraćaju nazad u organizam, da bi jurili ka ćelijama raka. To je jedini put za sad koji može da zameni citostatike, koji nisu pokazali rezultate, iako su veoma skupi lekovi. Zato mora da se traga za novim biološkim lekom. Smatram da je to jedan dobar put, ali je on tek na početku. Sve je to veoma sveže. Utvrdilo se da citostatici ne mogu da pomognu mnogim tumorima, već jedino leukemiji i limfomima, koji reaguju na citostatike. Onda su krenuli tim novim putem, tom biološkom terapijom. To što rade sa leukocitima, oni ih prepariraju u labaratorijskim uslovima tako da ih pretvore u ćelije ubice, takozvane “killing cells”, zato što uspevaju da prepoznaju ćelije raka i onda se prilepe za te ćelije i izvrše njeno razbijanje i tako unište ćeliju.

Prema njegovim rečima, stavka koja je istaknuta da je 83 odsto tretman delotvoran, je diskutabilna. Naš sagovornik ističe da je važno postaviti pitanje koji broj je uopšte testiran, jer tek kad kroz eksperiment prođe hiljade ljudi, i njih 80 posto uspe da se izleči onda je to merilo. Stoga, navodi da ti procenti na ovih nekoliko slučajeva ne znači mnogo. Sve zavisi o kom broju se radi.

– Veliko je pitanje i dokle su stigli sa solidnim tumorima, koji su na žalost 95 posto svih tumora. Ti eksperimenti govore samo o lečenju od leukemije i limfome, na senzitivne ćelije tkiva, ali oni ne čine većinu tumora. Većinu tumora čine solidni tumori, a u tom pogledu nisam siguran da li je uspešno. U tu grupu spadaju svi tumori, sem leukemije i limfoma. To su rak pluća, prostate, grlića materice i ginekološke regije, kostiju, creva, mišića – objašnjava Čikarić.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here