ODRŽANO PREDAVANJE “Podivljajmo za život“

0
Dr Snežana Ćosić, foto: radiomagnum

U petak 24. juna, u okviru programa obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru održano je predavanje pod nazivom „Podivljajmo za život“.

Specijalista higijene doktorka Snežana Ćosić govorila je o osnovnim pojmovima u oblasti zaštite životne sredine, kao i o ugroženim vrstama čiji se broj iz dana u dan rapidno uvećava.

Ona je ukazala na potrebu da se privredni razvoj uskladi sa potrebom za očuvanjem životne sredine.

„Bez prirode neće biti ni nas, a staništa ugroženih vrsta, koje čine bogatstvo naše zemlje moraju ostati netaknuta i divlja, kako bi očuvali naše blago“, naglašava doktorka Ćosić.

U toku diskusije koja je usledila nakon predavanja istaknuta je činjenica da u Zaječaru ne postoji nijedna nevladina organizacija koja se bavi isključivo pitanjem zaštite životne sredine, što predstavlja veliki problem za preduzimanje inicijativa, jer je najveći deo sredstava iz različitih fondova upravo namenjen nevladinim organizacijama.

Jasmina Stević Jović, predstavnica Kancelarije za zaštitu životne sredine u zaječarskoj Gradskoj upravi, istakla je u svom izlaganju da veliki problem predstavlja nedostatak znanja građana o ugroženosti pojedinih vrsta sa kojima se svi gotovo svakodnevno susrećemo. Istakavši da Gradska uprava Zaječar prepoznaje značaj potrebe zaštite životne sredine kao pozitivan primer delovanja izdvojila je i akciju „Maj mesec čistoće“, koja, prema njenim rečima,  jeste mali korak, ali u velikoj meri animira naše sugrađane, koji kroz takmičarski duh čine male, ali značajne pomake u zaštiti životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here