Hard rok grupa  Kipelov na čelu sa Valerij Kipelovom je komponovala pesmu Kosovo polje još 2014 godine, a na jesen ova grupa planira da izda albu gde će se naći i ova pesma, koja će prvi put biti kvalitetno snimljena u studiju.

Teks je napisala Margarite Puškina, a ovo su njene reči kako je pronašla inspiraciju za tako nešto.

„Dve ili tri godine su mi se misli vrzmale po glavi, birala sam potrebne reči. Impresionirala me je slika krvavog boja 1389. godine između Srba i Turaka Osmanlija. Pored toga, želela sam da pričom o dalekim vremenima napravim most između tadašnjih događaja i bombardovanja Jugoslavije 1999. godine od strane NATO-a, kao i rasparčavanja te predivne zemlje. Svetska Istorija je veliki manipulator koji se poigrava našom uobraziljom. Sve je međusobno povezano sve proističe jedno iz drugog…”, rekla je Puškina.

Kosovo_i_Metohija_-_Adam_Stefanovic_Boj_na_Kosovu

A Valerij priča o tome kako je nastala melodija i o predivnom teksu koji je stastavila Margareta:

„Dirnula me je tema tragedije slovenskog naroda. To je u neku ruku bio eksperiment. Kod nas je, naime, uvek sve obrnuto: najpre se pojavi muzika, a zatim naša pesnikinja Margarita Anatolijevna Puškina piše tekst uz tu muziku. Sada je najpre napisan tekst, i on se meni veoma dopao. Rekao sam da bi bilo dobro komponovati muziku uz taj tekst. Puškina je bila oduševljena tom idejom, ali je muziku počela da komponuje sa drugim autorom. Meni se rezultat nije mnogo dopao, pa sam ja komponovao svoju verziju”. Poslušate pa nam javite kako vam se dopada.

Polje moje bez kraja i konca,

Polje moje krvlju natopljeno,

Šta donosi budućnost ja znam–

Svetogrđe i spaljene kupole.

Šta donosi budućnost ja znam –

Svetogrđe i spaljene kupole.

Neću napustiti svetu zemlju,

Vratiću joj se kao pala zvezda,

Zajedno sa vetrom proleteću kao senka

Iznad razbijenog srca armije naše.

Zajedno sa vetrom proleteću kao senka

Iznad razbijenog srca armije naše.

 

IZVORopanak.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here