Ofarbajte kosu na potpuno prirodan način- bez štetnih hemikalija

0
foto: pixabay

Ma koliko neobično zvučalo kosu možete ofarbati i sa “namirnicama” iz prirode. Na potpuno prirodan način i jednostavnim “farbama” možete dobiti smeđe, tamne, svetlije nijanse i prekriti sedu kosu.

Neke od ovih boja mogu da traju i mesecima, kao i prave farbe, a uz pomoć njih možete i sami izvući pramenove. Sve su boje 100 odsto prirodne, a neke su i jestive.

Kako su mnogi ljudi ozbiljno shvatili upozorenja na štetnost korišćenja mnogih kozmetičkih preparata, pa tako i farbi, sve je više onih, koji istražuju prošlost i traže trikove naših predaka, nadopunjuju ih, eksperimentišu. Na taj način se došlo i do prirodnih farbi za kosu, koje možete napraviti sami.

Većina ovih farbi deluje postepeno, odnosno morate ih nanositi više puta da biste dobili željeni rezultat. Trenutni rezultat možete dobiti, recimo, sa prahom crnog oraha ili uopšte ljuskom oraha, pa i kafom.

Pre korišćenja boja, najbolje bi bilo da ispitate kako vaša kosa reaguje. Ukoliko ste je već pre tretirali (farbali, koristili kiseline, …) moguće je da će se boja slabije primiti. Boju ispitajte na delu kose ili odrezanoj kosi.

Limun

Sa ovom voćkom možete posvetliti kosu ili izvući svetle pramenove (Izdvojite ih aluminijumskom folijom, premažete limunom, učvrstite i ostavite da deluje). Najbolje je da, nakon pranja kose, nanesete sok od limuna i ostavite da se osuši na suncu (nemojte ispirati kosu ponovo).

Orasi

Sa običnim i crnim orasima možete dobiti smeđe i izrazito tamne nijanse. Posebno ukoliko imate plavu, svetliju kosu. Možete koristiti ljuske ili prah. Samo pazite, jer ova prirodna farba ostavlja fleke, pa koristite stari peškir i rukavice.

Ljuske od 1 kg oraha (ukoliko želite tamniju boju onda koristite crni orah) grubo sameljite ili samo usitnite i stavite u 1 litru vode. Stavite na šporet na srednju temperaturu i kada prokuva kuvajte još 30 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći. Sledeći dan procedite. Pomešajte dobijenu tečnost sa balzamom (pola-pola) ili koristite samo dobijeni “sok od oraha”, nanesite ga na kosu i ostavite da deluje 15 do 30 minuta, pa isperite. Za svetlije nijanse, držite orahe potpoljene u vodu samo par sati.

Kafa

Da biste potamnili kosu u samo jednom tretmanu skuhajte jaku crnu domaću kafu. Ostavite je poklopljenu što duže i onda je nanesite na kosu ili samo umočite vrhove da bi ste dobili ombre efekat

Cvekla i mrkva

Možete ih koristiti odvojeno ili mešati njihove sokove. Sa njima dobijate, ukoliko imate plavu kosu, crvenkastu ili narandžastu nijansu. Crvenokose će dobiti izraženiju boju. Koristite jednake količine cvekle i mrkve i od njih napravite prirodan sok (bez razblaživanja s vodom). Pokvasite kosu ovim sokom i ostavite da deluje dva sata. Posle samo isperite.

Žalfija

Ovo je jedna od najstarijih tehnika farbanja kose. “Farbu” možete napraviti od listova žalfije ili čaja žalfije u vrećicama. Potamnjuje kosu, a brinetama daje bogatiju, dublju nijansu. Sa ovom bojom možete sakriti i sede dlake. Potrebno je samo da napravite jači čaj od žalfije (ostavite da odstoji sat vremena ili duže). Kosu ispirate ovim jakim čajem jednom sedmično dok kroz mesec dana ne dobijete željenu nijansu. Postoji i drugi način – da napravite jači čaj i neproceđenog ga ostavite u poklopljenoj teglici preko noći. Proceđeni čaj nanosite na čistu i suvu kosu, ostavite da deluje dok se kosa ne osuši i onda ispirete. Ponavljajte svaki put kada perete kosu dok ne dobijete željenu boju, a posle toga koristite smesu samo dva puta mesečno da biste održali boju.

Na sličan način možete koristiti i čaj od kamilice i crni čaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here