OSVEŠTAN ŽIVOPIS I IKONOSTAS CRKVE U SLATINI

0
foto: negotin.rs

U prisustvu velikog broja vernika i meštana Slatine, episkop Timočki Gospodin Ilarion u sasluženju sa sveštenstvom, osveštao je živopis i ikonostas crkve u ovom krajinskom selu. Osvećenju živopisa crkve u Slatini prisustvovali su i Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin i Aleksandra Veličković, pomoćnica predsednika opštine.

Obraćajući se prisutnima, episkop Timočki Gospodin Ilarion preneo je patrijarški blagoslov patrijarha Srpskog gospodina Irineja i pozdrave i čestitke Episkopa Žičkog gospodina Justina, za čijeg vremena je ovaj hram i obnavljan.

„Draga braćo i sestre, ovo delo kome smo danas prisustvovali i milošću božjom osvešćali živopis i ikonostas, jedno je veliko delo ovog čoveka koji je naš sažitelj, u ovome kraju ali i čoveka koji živi na drugim prostorima i koji svojim životom svedoči da čovek gde god da se nalazi može u srcu svome da nosi i veru i ljubav i vrlinu i da nikada ne zaboravi svoje otačastvo i svoj kraj. Osim toga svako dobro delo, kao što su govorili mnogi svetitelji, čini da se kao što se sveća o sveće pali, tako i dobro delo nastaje od dobrog dela i iskreno verujemo i znamo da će ovo veliko dobročinstvo gospodina Vukašina, mnoge podstaknuti na naredna dobra dela za crkvu Hristovu, crkvu Božiju, koja kao šo se vidi jeste stožer našeg narodnog bića i duhovnog identiteta ovog naroda“

Oslikavanje živopisa, ikonostasa i celokupan inventar u crkvi, kao i izradu ograde i fasade na ogradi oko dvorišta crkve, finansirao je Vukašin Antonijević, meštanin Slatine, koji 26 godina, sa svojom porodicom živi i radi u Francuskoj i nosilac ordena kralja Milutina. I pored toga što više od pola života živi daleko od rodnog kraja, koreni ga ipak vuku ka Slatini, i zato često pomaže svom selu.

„Vuku me koreni, jer sam tako vaspitan od moje porodice. Drago mi je što sam ove godine uspeo da završim ovo za Slatinu i neću stati tu, planiran i sledeće godine nešto da pomognem, ali sve zavisi od zdravlja i od poslova. Za oslikavanje uznutrašnosti crkve, zamenu celokupnog inventara, izgradnju ograde oko crkve i fasade na ogradi ja i moja porodica izdvojili smo oko 39 000 evra. Pre toga finansirali smo izgradnju svlačionice za fudbalski klub, koja je koštala oko 30 000 evra, a uz narednom periodu planiram da uložim još sredstava u fudbaslki klub, koji ima dugu tradiciju i da pokušamo da se plasiramo u viši rang. Pomoći ću i radove na zavrpetku Doma kulture i sinoć sa pričao o tome sa mojim prijateljima u Slatini“

Ovo je veliki dan za meštane Slatine koji će doprineti da se vernici još više približe Gospodu i veri pravoslavnoj. Potvrdio nam je i Nebojša Petrović, predsednik saveta mesne zajednice Slatina.

„Ovo je jedan veliki događaj za meštane Slatine. Crkva je počela da se gradi devedesetih godina, a završena je 1992. godine. Zahvaljujući Vukašinu crkva je oslikana i uređena i meštani našeg sela moći će da je koriste za verske obrede. Kada rešimo pravno imovinske odnose, počećemo i sa izgradnjom kapele, za koju će takođe donator biti jedan naš meštanin“

Hram Srpske pravoslavne crkve posvećen svetom Nikoli izgrađen je krajem devedesetih godina sredstvima meštana i donatora, a osveštan 1992. godine. Oslikavanje unutrašnjosti crkve trajalo je godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here