OTVORENA IZLOŽBA “ 125 GODINA ŠTAMPE U NEGOTINU“

0
foto; negotin.rs

U okviru manifestacije „Negotinsko leto 2016“, u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu, otvorena je izložba „125 godina štampe u Negotinu“, autora Ratka Blagojevića, višeg arhivskog pomoćnika i Nenada Pantića, višeg arhiviste.

Posle uvodne reči direktora arhiva Nenada Vojinovića, arhivskog savetnika, o izložbi i istoriji štampe u Negotinu, govorili su novinar Suzana Mihajlović-Jovanović i istoričar Božidar Blagojević.

Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa istorijom štampe u našem gradu, od prvog lista „Negotinac“, koji je izašao 1890. godine, pa do skorašnjih dana.

U periodu od 1890. godine, kada se pojavio prvi štampani list u Negotinu do 1940. godine, iz štampe je izlazilo 17 listova, dok su u periodu posle Drugog svetskog rata, odnosno 1948. godine, kada su počele da se štampaju Krajinske vesti, pa do 1991. kada je prestao da izlazi list “Krajina, izlazila samo tri štampana lista.

Po prestanku izlaženja lista „Krajina“, od 1992. Godine, zadatak javnog informisanja preuzimaju druga medijska sredstva. Negotin među prvima u Srbiji, pored već postojećeg radija, dobija i lokalnu televiziju prvo privatnu, a zatim i opštinsku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here