foto:S.M.Jovanović, novosti.rs
Pobednik Natpevavanja horova 53. “Mokranjčevih dana” je Omladinski hor “Milka Stoeva” iz Burgasa. Hor devojčica iz Bugarske pod upravom Svetle Stoeve bio je i najmlađi učesnik Natpevavanja, a publiku je oduševio interpretacijom zahtevnog programa kojim je dirigentica nastojala da pokaže svu raskošnost dečijig glasova, a koji su otpevale bez partitura.
– Mnogo smo zahvalni na ovom priznanju. Nagradu nismo očekivali, ali za svaku našu interpretaciju na ovoj sceni zahvalna je i atmosfera festivala, ljubaznost ljudi, emocija koju imate i koja je i nama dala krila. Sve nam je to pomoglo da pokažemo ono što znamo, da pokažemo i bugarsku horsku školu, koja ima zaista veliku tradiciju. Nismo do sada izvodili Mokranjca. Pre nekoliko godina na ovom festivalu je učestvovao naš drugi hor i doneli su nekoliko rukoveti i njegovu pravoslavnu muziku. Raskošna je ta muzika. Zadovoljstvo nam je da je izvodimo- kaže Svetla Stoeva.
Stručni žiri u sastavu: prof.dr Sonja Marinković, muzikolog i dirigenti dr Miloje Nikilić i mr Tamara Adamov Petijević doneli su odluku da od ove godine na Natpevavanju nema rangiranja horova.
– Slušali smo četiri zaista različita hora. Uveli smo novinu da ne rangiramo horova već da im dodelimo posebna priznanja za najimpresivnije horske elemente, jer je to putokaz u kom se smeru kreću i u kom bi trebalo da rade – rekla je dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.
Zasluženo, Horu “Rozafa Expression”, kojim je dirigovao Zef Čoba pripalo je priznanje za uspelo originalno tumačenje Mokranjčeve “Tebe pojem”. Ovaj hor se, inače, predstavio i Rosinijevim “Karnevalom u Veneciji”, Česnokovim “Gospodi pomiluj”, ali i tradicionalnim albanskim pesmama u aranžmanu Zefa Čobe, profesora na Umetničkoj akademiji u Tirani.
Mešoviti hor KUD Jevnica iz Slovenije, pod upravom Katarine Trček Marušič osvojio je priznanje za osmišljenu interpretaciju kompozicije “Ne ori, ne sej” u aranžmanu Radovana Gobeca i za negovanje nacionalnog repertoara. Ovaj hor jedini je izveo Mokranjčevu Drugu rukovet, za razliku od ostalih koji su odabrali njegovu “Tebe pojem”, a pred negotinsku publiku doneli su pretežno veoma zahtevne obrade slovenačkih narodnih pesama.

Hor pri hramu Svetog Đorđa u Beogradu pod upravom Emilije Milin opredelio se za program duhovne muzike i dela Kornelija Stankovića, Mokranjca, Česnokova i Arhiepiskopa Jonatana. Zato im je žiri i dodelio priznanje za autentično ostvarenu molitvenu atmosferu na koncertu, što je, kako reče dr Sonja Marinković, poprilično težak zadatak za jedan ansambl.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here