Ovako uništavate zube

0
foto: pixabay

Lep osmeh zlata vredi, ali svakodnevno uništavamo zube, a da to i ne znamo, upozorava stomatolog dr Tarik Idris. Ako ste enofil, sigurno uživate u „muljanju“ vina po ustima, ali znajte da kiselina nimalo ne prija zubima. Belo vino je opasnije nego crveno, a naročito je ozloglašen proseko. Led u pićima takođe je loš jer izaziva sitne pukotine na gleđi zuba što vremenom može dovesti do problema. Manje zlo je izmrvljen led. Sušeno voće, poput suvog grožđa, brusnica, manga i ananasa jeste u trendu, ali užasno je za osmeh jer ima mnogo kiselina i veoma je lepljivo, pa uništava zube.

Čaj i kafa ostavljaju mrlje, ali ne sreću samo na površinskom sloju ne prodiru u gleđ. Veći je problem što ovi napici isušuju usta, pa zubi postaju podložniji trošenju. Vruća voda sa limunom preporučuje se za detoksikaciju organizma, ali želite li da sačuvate blistav osmeh, zaobiđite je.

Čak i odlazak na bazen ne prija našem osmehu, jer hlor ubrzava eroziju zuba. Studija objavljena u „Američkom magazinu stomatologije“ pokazala je da se posle samo devet meseci plivanja u bazenu sa visokim sadržajem hlora, primećuju znaci bolesti.

Ni često pranje zuba nije dobro, zadržite se na jutarnjoj i večernjoj higijeni. Nipošto ne perite zube odmah nakon obilnog obroka, pogotovo ako ste pili gazirana pića. Sačekajte da prođe makar sat i vodite računa o četkici, tvrde nisu dobre, posebno za starije osobe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here