Žika Branković na vrhu Monblana, foto:novosti.rs

ZAJEČARAC Živojin Žika Branković, iako će u septembru napuniti 65 godina, ne pristaje da se ušuška u treće doba. Od trenutka kada je operisao uznapredovali kancer debelog creva 2014. godine, dao je obećanje sebi i drugima da neće odustati. Od 2015, samo godinu dana od operacije, u znak sećanja na tešku borbu koju je vodio i pobedu nad bolešću – kroti vrhove. Milioni koraka na putu kojim Branković slavi život: Triglav (2.864 m), Olimp (2.918), Musala (2.925), Elbrus (5.642) i, nedavno, ostvarenje njegovog dečačkog sna – Monblan (4.810 metara).

Резултат слика за žika branković

– Planine su oduvek fascinirale ljude, ali su bežali od njih. Zbog bogova i zveri – kaže Branković, dok nam priča kako je njih petnaestoro prkosilo vetru i lošim vremenskim prilikama na putu ka najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope.

VRH Gran Paradizo u Grajskim Alpima bio mu je prva stanica. Prava priprema za dalja iskušenja. U Šamoniju ih je dočekala vest da je uspon na Monblan francuska vlada privremeno zabranila.

– Zabrana nije važila samo za planinare koji su već imali potvrđenu rezervaciju smeštaja, što je naš vodič Zoran Pavlović Paće iz kluba „Predejane“, vođen ranijim iskustvima, uradio. Tako smo mogli na vrh. Uslov je bila i oprema, jer nikoga ne puštaju da bez odgovarajuće opreme krene put planinarskog doma „De Gute“ odakle počinje uspon – kaže Branković.

Ka Mon Blanu krenulo je njih 18, od kojih desetoro iz Srbije, ostali iz Crne Gore i Makedonije. Prošli su „kuloar smrti“, u ravni sa donjim domom Tetrus (3.300 m), mesto gde planinari budno paze zbog stalnog odrona kamenja.

OD leta u podnožju, na putu ka vrhu planinari su promenili gotovo sva godišnja doba. Useke i provalije prešli su hodajući kroz sneg i led, nošeni vetrom i povremenim mećavama. Čitav put u navezama. Troje ih je odustalo na 4.400 metara u skloništu „Valot“, a onda je pala i sudbonosna odluka.

– Krenuli smo dalje, na iznenađenje ostalih. Pridružio nam se i jedan Poljak čija je ekspedicija odustala. Zahvaljujući našem vodiču, kome je ovo bio šesti uspon na Monblan, odlučili smo da ne odustanemo i tih poslednjih 400 metara. Vetar je strahovito šibao, praćen ledenom kišom. Sve na nama se zaledilo. Magla je bila svuda oko nas – priseća se Branković.

I baš ta magla se, čudom, sklonila na vrhu. Tu iznad oblaka ukazao se Monblan, najviši vrh zapadne Evrope.

– Ja uvek biram život i nadu. I kažem da ne treba odustati. Za sve se čovek mora boriti i ići dalje, dokle god može i želi – kaže Živojin Žika Branković, dok pravi planove o novim avanturama i planinama koje želi da „ukroti“ u slavu života.

NEPAL

PENZIONISANI defektolog, nekadašnji upravnik KPZ u Nišu, ima plan da poseti Nepal, na južnim padinama Himalaja.

– Želja mi je da već dogodine odem na Nepal, da osetim tu atmosferu, da vidim šta me sve tamo očekuje. Nepal ne poznajem, ali ga prepoznajem – kaže Žika Branković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here