Pet svakodnevnih navika za zdravu i lepu kožu

Kožu treba negovati spolja i iznutra i paziti na neke navike da bi bila zdravija

0
foto: pixabay

Lepa i zdrava koža preduslov je lepote i pokazatelj zdravlja, ali zbog ubrzanog načina života, nezdrave ishrane, štetnih spoljašnjih uticaja često zaboravljamo čemu je sve izložena. Kožu treba negovati spolja i iznutra i paziti na neke navike da bi bila zdravija. Bitno je izbeći dehidraciju kako bi bila sjajna i zategnuta.

U proleće treba početi intenzivno pripremati kožu za sunce, prava kombinacija vitamina i minerala sa antioksidativnim delovanjem poput vitamina E i selena zaštitiće kožu od oksidativnog stresa uzrokovanog sunčevim zračenjema.

Kožu treba negovati iznutra i spolja

  • Ishrana – uravnotežena ishrana preduslov je zdrave kože. Voće, povrće, riba, mahunarke, orašasti plodovi i maslinovo ulje puni su vitamina, mineralnih materija i nezasićenih masnih kiselina koje koža treba. Redovno konzumiranje alkoholnih pića i kafe dovodi telo do stanja dehidriranosti, a hrana bogata jednostavnim šećerima s vremenom uništava kolagen i elastin, zbog čega koža izgleda beživotno.
  • Prestanite pušiti – kad štetna jedinjenja iz duvanskog dima oštete krvne sudove, koža gubi svežinu i elastičnost, te poprima sivkastu boju.
  • Uredno spavanje – ćelije kože obnavljaju se dok spavate, pa će i kratak poslepodnevni odmor napraviti veliki pomak.
  • Voda – zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje opuštena, naborana i beživotna. Opšta je preporuka da bi odrasle osobe trebale piti osam čaša vode dnevno
  • Pripreme za sunce – pripreme za letnju sezonu treba početi već u proleće. Dodacima u ishrani možete kožu pripremiti za izlaganje suncu, zaštiti je od štetnog uticaja slobodnih radikala, te pomoći kod hroničnih dermatoloških problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here