foto: Eparhija timočka

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki G. Ilarion proslavio je 10. avgusta petu godišnjicu od hirotonije i ustoličenja za Episkopa u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su njihova Preosveštenstva, Episkop timočki Ilarion i Episkop niški Arsenije uz sasluženje sveštenoslužitelja Timočke eparhije.

Liturgiji je prisustvovao i Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

U čin arhiđakona rukoproizveden je jerođakon Ilija (Jovanović), sekretar episkopske kancelarije.

Vladika Ilarion je zahvalio na bratskoj ljubavi i višegodišnjoj uspešnoj saradnji Episkopu niškom Arseniju, sa posebnom blagodarnošću za učešće u današnjoj liturgijskoj proslavi i zajedničkom služenju, istakavši da je vreme od pet godina brzo prošlo, od kada su obojica iste godine hirotonisani za Episkope Crkve Božije. Potom je zamolio vladiku Arsenija da se besedom obrati sabranom narodu.

Vladika Arsenije je čestitao petogodišnjicu arhipastirske službe vladiki Ilarionu, rekavši da mu je od prvog dana njihovo poznanastvo posebno važno i drago, a posebno zato što su na čelu dve susedne Eparhiije, koje su uvek bile upućene jedna na drugu. Podsetio je na žitija svetih koje danas proslavljamo i da od ranog hrišćanstva do danas postoji polaganjem ruku apostolsko prejemstvo. Izabrani Duhom Svetim Episkopi imaju veliku čast, ali i veliki odgovornost. Poželeo je svome domaćinu, vladiku Ilarionu da dugo i uspešno vodi Eparhiju timočku i mudro upravlja na dobrobit Crkve Božije i poverenog mu vernog naroda.

U ime monaštva i sveštenstva Eparhije timočke čestitke je uputio arhimandrit Kozma, iguman manastira Bukovo. On je vladiki Ilarionu uputio želje da uz uspešno rukovođenje Eparhijom proslavi još mnogo godišnjica a zatim mu je uručio odežde i insignije kao dar monaštva i sveštenstva Timočke eparhije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here