foto:vikipedia

Dvojica Poljaka koji su nosili tamne uniforme bacali su slaninu na muslimane koji su pripremali za večernju molitvu u Rahman džamiji u Kamdenu u Velikoj Britaniji.

Nakon što su bacili meso na prisutne u džamiji, Mateuš Pavlikovski i Pjotr Čak-Zukovski takođe su bacili slaninu (zabranjeno jelo u islamu) u odeljak sa cipelama, a neka parčad upala su i u same cipele. Vlasti zabrinute zbog bezbednosti privele su obojicu.

Njih dvojica su pobegli nakon sukoba sa muslimanima koji su došli na molitvu, a policija je ubrzo došla i uspostavila red. Pavlikovski i Zukovski su kasnije uhapšeni zbog izazivanja rasne mržnje.

– Ovo je neobičan i jedinstven slučaj. Oba optužena su poreklom iz Poljske. U civilizovanim, zapadnim, demokratskim državama svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i koristi prednosti slobode govora. Ali postoje granice koje moramo uspostaviti da bi svi koristili to pravo – rekao je za „Miror“ tužilac Zahid Husein.

On je dodao da su njih dvojica prešli te granice kada su pijani nasrnuli na džamiju.

– Ovo je zločin iz mržnje na visokom nivou. To je islamofobija. Dva prestupnika učinila su delo koje je grubo uvredljivo i duboko mrsko velikom delu zajednice – rekao je tužilac. Prema pisanju medija, u Kamdenu je prošle godine porastao broj kriminalnih dela na religioznoj i rasnoj bazi sa 422 u 2014. na 531 u 2015. godini, prenosi Sputnjik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here