Pileće grudi u metaksa sosu

0
foto: pixabay

Ovo je jako brzo i jednostavno jelo a pritom veoma ukusno i može da se sprema i za neke posebne prilike.

 

Za 4 osobe je potrebno:
800 g pilećeg belog mesa
1 glavica luka
7-8 šampinjona
7 kašika paradajz paste iz tube
50 ml metakse ili nekog drugog konjaka
150 g pavlake
400 ml neutralne pavlake
100 ml bujona
1 kašičica soja sosa (nije obavezno)
1 kašičica šećera
suvi biljni začin (začin C ili samo so), oregano, ruzmarin,

 

1

Meso iseći na tanke, kraće trakice. Luka iseći na kockice a šampinjone očistiti i iseći na listiće.

2

Zagrejati ulje i propržiti meso ali samo kratko, tek da promeni boju, da pobeli, tako će meso ostati sočno i mekano i neće biti suvo. Izvaditi i ostaviti na stranu.

3

Sada sipati šampinjone i luka u istu posudu. Smanjiti temperaturu i pržiti par min.dok luk postane staklast, Dodati paradajz pastu i kratko propržiti.

4

Sipati metaksu, i uz stalno mešanje dodavati bujon, pavlaku i neutralnu pavlaku.

5

Krčkati par min. Ukoliko je sos redak dodati još malo pavlake ili zgusnuti uz dodatak gustina, a ako je gust dodati još malo buljona,

6

Sada sipati soja sos (ako ga imamo) i šećer i začiniti po ukusu uz dodatak soli ili začina C, oregana i ruzmarina.

7

Sipati proprženo meso u sos i krčkati još nekoliko min.na umerenoj temperaturi. Uz ovo jelo ide kao prilog riža ili neka testenina, po izboru. Ja sam spremala sa rižom i kombinacija je pun pogodak.

8

Prijatno !

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here