PLANINARI IZ TIMOČKE KRAJINE OSVOJILI OLIMP (FOTO)

0

Planinarsko sportsko društvo “Ljuba Nešić” iz Zaječara uspelo je da okupi timočke planinare i u periodu od 11.06-16.06.2016 godine realizuje pohod na vrhove Olimpa u Grčkoj.

olimp

U subotu 11.06.2016 put Grčke su krenuli planinari iz 5 planinarskih udruženja i klubova iz zaječarskog i borskog okruga i to članovi: PD “Deli Jovan” iz Negotina, PD “Vrh” iz Kladova, PD “Šiljak” iz Boljevca, PD “Dubašnica” iz Zlota i kao nosioci akcije članovi PSD “Ljuba Nešić” iz Zaječara. Grupa je bila sastavljena od 38 prekaljenih planinara i planinarki.

olimp1

Planina često zna da bude ćudljiva i duge pripreme i uloženi novac u organizaciju akcije mogu biti uzaludni, ako loši vremenski uslovi ne dozvole planirani uspon. Tada je teško breme odluke na plećima vođe i vodiča akcije.

olimp5

-Imali smo u najavi loše vremenske uslove za dane kada su planirani usponi na vrhove Mitakis (2.917nmv), Skolio (2.911 nmv) i Skala (2.863nmv) pa smo morali da donesemo tešku odluku i izvedemo jedan malo neubičajan poduhvat.

Još ne adaptirani od dalekog putovanja,u tri sata ujutro, 12.06.2016 krenuli smo iz kampa u Litohori, mestu u podnožiju Olimpa, u osvajanje sva tri vrha u jednom danu.- poverava nam se vođa akcije Milan Jovanović, predsednik PSD Ljuba Nešić.

olimp3

-U dogovoru sa glavnim vodičem Francem Šusterom iz Zaječara i licenciranim plnainarskim vodičima Rankom Bukatarevićem iz Kladova, Daliborom Nikolićem, Ivanom Crepajacem iz Knajževca i Branislavom Jankovićem iz Zlota, ocenili smo da je grupa psihofizički spremna na ovaj težak uspon i nismo pogrešili. Svi planinari su uspešno osvojili vrhove i punog srca su mogli da se vrate svojim kućama -sad već srećan, nakon uspešno realizovane akcije nastavlja nam priču Milan Jovanović inače i pripadnik Gorske službe spašavanja.

Ovaj neobični poduhvat oduševio je i planinare iz Grčke koji su naše planinare dočekali u plninarskom domu “Refuge” pri silasku sa planine Olimp. Kasnije su se vremenske prilike zaista pogoršale i svaki uspon bi bio izuzetno riskatan i neprihvatljiv.

olimp4

Nakon izetno zahtevnog i napornog izazova planinare su zaslužno dobili još koji dan kako bi se okrepili i uživali u predivnom kampu Everdiki na samoj obali Egejskog mora.

Čestitali smo Milanu na uspešno organizovanoj akciji i ispravnoj odluci, a na pitanje da li su na Olimpu zaista sreli grčke Bogove samo nam se tajnovito osmehnuo. Ko zna možda i ima ponešto istine u grčkim mitovima?

 

(Foto: Marina Kocić, PSD “Ljuba Nešić” Zaječar, Danijela Šterling PD “VRH” Kladovo, tekst: Maksimilijan)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here