foto:radiomagnum

 Budžetski fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu osnovan od strane Vlade RS preuzeo je lečenje malog Nemanje Jovanovića (4) iz Zaječara. Njega će pregledati u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ vrhunski španski torakalni hirurg dr Norberto Ventura.

Nakon sutrašnjeg pregleda od strane doktora Venture, očekuje se da u narednih petnaestak dana malom Nemanji bude zakazana i prva od verovatno dve potrebne operacije.

U rešavanje zdravstvenog problema našeg malog sugrađanina, svojim ličnim poznanstvom sa doktorom Venturom, puno je pomogao i naš proslavljeni rukometaš Dragan Škrbic. Pored njega u akciju celokupne pomoći Nemanji i porodici Jovanović, koja neće biti zaustavljena nakon operacije, uključeni su i čuveni voditelj Dejan Pantelić i naš sugrađanin, pevač, Željko Vasić.

Najavljeni humanitarni koncert, brojne dosadašnje i buduće akcije, u kojima će se sakupljati sredstva biće namjenjeni za izgradnju pristojnog doma i obezbeđivanje uslova za život porodice Jovanović.

Četvorogodišnji Nemanja Jovanović iz Zaječara od rođenja boluje od kifoskolioze, deformiteta kičmenog stuba.

Iako primećena odmah po rođenju, bolest zbog nedovoljne razvijenosti koštanog sistema nije mogla biti otklonjena pre druge godine života.

Prema rečima lekara, krivljenje kičme koja je osovina celog tela povuklo je za sobom ozbiljne zdravstvene poteškoće pa su tako zapremine grudnog koša i stomaka smanjene, a funkcija disanja otežana. Prostor za srce je sužen i stvoren je veliki pritisak na organe stomaka i pluća koja stoga ne mogu da se šire.

Nemanja se retko kad žali na bolove. Samo se savije, a porodici je to znak da je umoran i da ne može više da hoda. Vreme provodi uz crtaće, igračke, a najsrećniji je kada ima snage da izađe i igra se napolju.

Nemanjini roditelji Jelena i Ivica Jovanović žive od Ivicine invalidske penzije koja iznosi 13.500 dinara. Trenutno su smešteni u stanu od 35 kvadrata koji su dobili od Centra za socijalni rad nakon što im je u požaru izgorela kuća u zaječarskom selu Vratarnica kada je i stradala Jelenina majka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here