foto:radiomagnum

Radovi na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, počinju odmah nakon potpisivanja ugovora između izvođača radova i te obrazovne ustanove, što je planirano za narednu nedelju, rečeno je danas u toj školi. Međutim, među roditeljima dece koja 1. septembra treba da pođu u prvi razred,  vlada strah i neverica da će radovi trajati četiri godine i da će deca nastavu pohađati u drugim školama.  Prema rečima direktorke škole Suzane Krstić, tačno je da će ugovor biti potpisan naredne nedelje i da će nakon toga početi radovi na rekonstrukciji škole, ali informacija, da će radovi toliko dugo trajati i da je potrebno ispisati decu iz škole je apsolutno netačna. 

Prema njenim rečima, nastava za učenike od 1. do 4. razreda će se odvijati po planu i programu, nesmetano, dok će samo učenici od 5. do 8. razreda, nastavu pohađati u Osnovoj školi „Đura Jakšić“ i to samo do početaka drugog polugodišta.

„Došla sam do informacije da roditelji ispisuju decu iz naše škole i prebacuju u druge škole. Radi se o tome da su roditelji preplašeni, zbog najavljene rekonstrukcije škole. Radovi kreću, ja sam se čula sa izvođačem radova koji je dobio na tenderu, on mi je rekao da sl. nedelje dolazi da potpišemo ugovor i kreću da rade. Panika i strah je uhvatila roditelje, da će dugo škola da se radi, to neće biti tako. Ja mogu da kažem, da po ugovoru, izvođač radova ima 180 dana od dana početka radova, da iste završi, nakon isteka 180 dana, odnosno 6 meseci, on je u obavezi da plaća penale na dnevnom nivou, to se nijednom izvođaču radova ne isplati“, istakla je Krstić i dodala:

„Dakle, informacija koju pojedini roditelji imaju da će škola da se radi četiri godine, je apsolutno netačna. Nema potreba da se plaše, i da ispisuju decu i da ona idu tamo gde teritorijalno ne pripadaj. Učenici od petog do osmog razreda, 1. septembra kreću u školu „Đura Jakšić“, ali roditelji ne treba da strahuju da se ta deca neće vratiti do kraja školovanja ovde. Oni bi trebalo da se vrate do početka drugog polugodišta u svoju matičnu školu, odnosno ovde.  Učenici ostalih razreda mogu da pohađaju ovu školu nesmetano, dakle, bez ikakvih problema. Tačno je da se radi kompletna rekonstrukcija škole, krov, elektromreža, vodovodna mreža, izolacija škole, postavljanje ograde, sređivanje dvorišta, i uporedo se radi sportska hala. Period od 4 godine se odnosi na kompletan kompleks, a tu spada i bazen, koji će se raditi duže, ali to nema nikakve veze sa nastavom koja će se ovde nesmetano odvijati“.

Direktorka škole je apelovala na roditelje da ne ispisuju decu iz škole jer za tim nema potrebe.

„Apelujem na roditelje da to ne rade, jer stvarno nema potrebe za tim. Sve što ih zanima neka dođu u školu u pitaju, mi smo tu da rešimo bilo kakvu nedoumicu“.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here