foto:mondo.rs

U bojama za jaja koje se prodaju „na divlje“ prisutni su olovo, kadmijum, živa i arsen. Najopasnije su anilinske boje, koje su znatno jeftinije, a najčešće se prodaju na ulici. Evo kako da odaberete bezbednu boju.

Kupujte samo boje za vaskršnja jaja na kojima ima oznaka od E100 do E180. One koje se prodaju na mestima van inspekcijske kontrole mogu biti pune teških metala opasnih po zdravlje, upozoravaju sagovornici za Informerov dodatak „Zaštitnik potrošača“. To su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.

Najopasnije su anilinske boje koje su znatno jeftinije od prehrambenih, a najčešće se prodaju na pijacama i trotoarima na improvizovanim tezgama

„Svi proizvodi, pa i boja za jaja koriste se samo na način kako je propisano na ambalaži. Dakle, niko ne garantuje za zdravlje nekoga ko proguta prah boje, već se garantuje da je boja netoksična u smislu da ako deo boje prođe kroz ljusku i taj mali deo boje se proguta odnosno pojede, ne dolazi do oštećenja zdravlja“, rekao je direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.

On upozorava potrošače da biraju boje koje imaju oznaku E. Takve boje su klasifikovane kao aditivi za hranu i nalaze se na pozitivnoj listi, što je regulisano zakonom. U suprotnom, ako ta boja nije na listi od E100 do E180, ona nije predviđena za bojenje hrane. Međutim, i na ovoj listi ima šest spornih boja.

Evo koje su sporne boje:

Boja sa oznakom E102 (žuta) je nedozvoljena, E110 (narandžasta) prema propisima EU zahteva opomenu i procenu, što znači da nije sasvim bezbedna. Boja sa oznakom E121 (citrus crvena) je zabranjena, kao i nijanse crvene E128 i E129, dok je crvena E 122 u EU procenjena kao rizična za zdravlje.

Cena je pokazatelj

Blagojević kaže da je i cena pokazatelj koliko je boja kvalitetna jer prava prehrambena boja ima relativno visoku cenu jer je svaka sirovina namenjena prehrambenoj industriji dodatno prečišćena i zato ima klasifikaciju E (100-180).

Sa druge strane, prodavci koji žele da zarae kupuju sirovine tehničkog kvaliteta, dakle ne prehrambenog, u kome su standardi čistoće mnogo niži, pa je i cena niža.

Njegov savet kupcima je da boje pazare u proverenim radnjama.

IZVORmondo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here