Da li će se Blagoje Spaskovski, generalni direktora „RTB Bor”, spasti posle najnovije premijerove pretnje o uvođenje reda u preduzećima koja prave najveće gubitke – pitanje je koje muči javnost a najviše stanovnike istočne Srbije.

Iako je Aleksandar Vučić nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina najavljivao smenu rukovodstva RTB-a, to se još nije desilo. Uzalud su stručnjaci iz konsultantske kuće „Mekinsi” u svom izveštaju upozorili da ovom preduzeću treba profesionalni menadžment. Blagoje Spaskovski već osam godina vodi „RTB Bor” i dobitnik je čak dva ordena Svetog Save SPC-a.

Dizajnirao je svoju biografiju presvlačeći stranačka odela. Karijeru je počeo kao član Saveza komunista, potom prelazi u SPS-a, pa u Dinkićeve Ujedinjene regione, a pre tri godine, pravi novi transfer – u vladajući SNS. Tokom poslednjih predsedničkih izbora, Bor je bio oblepljen bilbordima u kojima se Spaskovski grli s Borisom Tadićem. Na to su ga podsećali njegovi politički neprijatelji.

Spaskovskom to nije smetalo da zadrži direktorsku fotelju i postane ugledan član vladajuće partije. Jer, očigledno Spaskovski ima istančan instinkt za spasavanje.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je diplomirao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. Ipak, zli jezici tvrde je zvanje stekao na Tehničkom fakultetu u Boru.

U Rudniku bakra „Bor” zaposlio se 1972. godine, a oduvek je imao sklonost ka rukovodećim mestima jer posle sedam godina postaje direktor jednog od pogona u Rudniku bakra „Bor”. Četiri godine kasnije imenovan je za tehničkog direktora Rudnika „Veliki Krivelj”, a 1990. godine postaje generalni direktor Borskog rudnika bakra. Nakon petooktobarskih promena napušta RTB, a osam godina kasnije opet se vraća – i to kao generalni direktor celog RTB-a.

Tokom devedesetih godina Spaskovski je bio istaknuti član SPS-a i blizak saradnik Nikole Šainovića, koji mu je ujedno školski drug.

Na lokalnim izborima 2010. godine predvodio je listu Ujedinjenih regiona Srbije koja je, na kraju, i pobedila. Nakon toga, izabran je na mesto predsednika borske ekspoziture Mlađana Dinkića.

Nakon prelaska u SNS, 2014. godine dobija nagradu „Kapetan Miša Anastasijević” za najbolji strateški menadžment, a sledeće godine proglašen je najboljim liderom u privredom i društvenom ambijentu regiona.

Nisu izostale ni pohvale stranačkih kolega. Tako je početkom 2015. godine Nemanja Stevanović, specijalni savetnik premijera Aleksandra Vučića, izjavio da je Spaskovski najbolji direktor u Srbiji. Sasvim slučajno, Stevanović je istovremeno bio predsednik Upravnog odbora ovog preduzeća. Iako je misija MMF-a tokom poslednje posete naglasila da upravo RTB ugrožava fiskalnu stabilnost Srbije, Spaskovski ističe da nema nameru da se povuče sa mesta generalnog direktora. Njegovi sugrađani tvrde da ih to ne čudi jer u kafani najčešće naručuje vanvremenski narodnjački hit Mitra Mirića „Ne može nam niko ništa”. Da li je Spaskovski, pevajući Mitra, mislio i na Vučića?

Autor: Jelena Popadić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here