foto:radiomagnum

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA RUDARSTVA U ENERGETIKE BORAVILI U ZAJEČARU -ZAPOČET PROCES LEGALIZACIJE I REVITALIZACIJE ARTESKIH ČESAMA

U Gradskoj upravi u Zaječaru održan je juče sastanak  Ivana Jankovića zamenika ministra rudarstva i energetike i gradonačelnika Zaječara. Na sastanku se govorilo o početaku  procesa legalizacije i revitalizacije zaječarskih arteskih česama. Ovom prilikom je dogovorena realizacija projekta  koji obuhvata revitalizaciju, sanaciju i zaštitu  arteskih česama  u Zaječaru.

-Imali smo jedan konstruktivni razgovor iz ove oblasti. Ovo je ozbiljan projekat. Došli smo do koraka koje treba preduzeti kako bi došli do krajnjeg cilja, a to je da se  konačno utvrde rezerve kvalitetne vode na kojima Grad Zaječar leži, biće pokrenuto pitanje termalnih voda, da vidimo šta je to čime Grad Zaječar raspolaže i koje je to prirodno blago koje trebamo zaštititit za generacije koje dolaze. U gradu imamo preko 50 arteskih česama sa kojih možemo da se snabdevamo zdravom pijaćom vodom. One koje su prestale da rade treba da ih revitalizujemo, a da one koje su došle u stanje zagađenja vratimo u ispravno stanje. Mi takođe znamo koliko troše oni koji su u industrijskoj proizvodnji, kao što su Pivara, Žitopromet, Mlekara i ostali, rekao je gradonačelnik Ničić.

Ono što je dogovoreno sa ministrim Antićem prethodne nedelje to je juče i realizovano. Predstavnici ministarstva juče su boravili u Zaječaru i razgovarali sa Ničićem kako bi  definisali model po kom će se pomoći projekat revitalizacije, sanacije, zaštite i održivog korišćenja arteskih česama koje su, kako je rekao Janković i turistička atrakcija na neki način.

-Te česme su svakako jedan istorijski deo grada, sadašnjost grada i one će sigurno biti i budućnost Grada Zaječara. U tom smislu mi moramo podržati ovaj projekat, pre svega stručno, tehnički, a onda i na svaki drugi način. Definisali smo modele koji su u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom iz oblasti rudarstva i geologije, kao i korake koje je potrebno napraviti u cilju overe rezervi i kasnije definisanja eksploatacionog prostora koji će na neki način štiti arteske česme i kulturno bogatstvo koje Grad Zaječar poseduje. U skladu sa nalogom od strane ministra Aleksandra Antića, i u narednom periodu imaćemo intezivne sastanke na ovu temu, i uložićemo maksimalne napore da ovaj projekat dovedemo do njegove realizacije, istakao  je Janković.

Sa Udruženjem „Za česme“ grad je nedavno potpisao sporazum o realizaciji i ovog projekta i svega što se tiče zaštite česama na području grada. Boban Pogarčić predsednik Udruženja „Za česme“ je istakao da je se nada da će se kroz sve faze ovog projekta doći do toga da se nikada ne desi presušivanje česama u gradu.

-U zadnjih par godina smo imali dosta problema vezanih za korišćenje česama jer ta oblast nije uređena u našem gradu. Mi vodimo i prvi sudski proces u Srbiji vezanog za uništenje prirodnog dobra. Nadam se da kad prođemo kroz sve ove korake koje smo danas definisali da više nikada neće doći do presušivanja česama i da će ta oblast biti potpuno uređena na zadovoljstvo svih stanovnika i privrede. Ključna reč je održivo korišćenje ovih naših resursa, zaključio je Pogarčić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here