foto:telegraf.rs

Na strmoj i nepristupačnoj steni na desnoj obali Dunava u blizini Golupca, uzdiže se Golubačka tvrđava sa deset kula i dve velike kolske kapije. Njena lepota i jedinstvenost mame veliki broj posetilaca, a koliko god je istraživali, čini se da neke tajne nikada ne uspemo sami da dokučimo. Barem, dok priroda ne umeša prste.

Ona vekovima živi svoj poseban život kroz mitove, priče i legende.

Foto: Facebook/Tvrđava Golubački grad

U predanjima se prepliću verovanja da je to mesto gde se okupljaju vile, rusalke i druga mitološka bića, poput čoveka sa rogovima i bradom koji nestaje čim se ukaže svetlo, pa do legende o izgubljenom rimskom blagu, koje je iznenada progutala pećina, kao i sve one koji su kasnije pokušavali da ga nađu.

Foto: Facebook/Tvrđava Golubački grad

Prethodnih dana situacija je bila napeta, jer je nivo Dunava rastao, pa su sve oči bile uprte u vodu, kako bi u slučaju nužde, odbranili od poplava ugrožene delove.

Sva sreća pa se situacija u ovom delu Srbije brzo smirila, pa je nivo Dunava počeo da opada. Čini se da je opao više nego inače, jer su se ukazali neverovatni prizori na tvrđavi koji su malo kome poznati!

Foto: Facebook/Tvrđava Golubački grad

Nivo Dunava je opao za skoro ceo metar, pa su se ispod zidina tvrđave pojavili prozori koji inače nisu vidljivi jer su pod vodom. 

Oni su trenutno uočljivi na donjem nivou Turske ili Topovske kule.

Pored prozora vidljivi su i donji lagumi ove kule koji su inače pod vodom.

Foto: Facebook/Tvrđava Golubački grad

Najrabriji su se usudili da zavire u ove skrivene odaje, i pogledajte šta su zabeležili.

Nema preciznih podataka kada je tvrđava sagrađena, a u pisanim dokumentima prvi put se pominje 1335. godine kao ugarsko vojno utvrđenje. I nastanak imena Golubac vezuje se za legende.

Foto: Facebook/Tvrđava Golubački grad

Jedna kaže da je grad dobio ime po vizantijskoj princezi Jeleni, koja je kao zatočenica u kuli svoju tugu ublažila gajeći golubove, a druga govori o lepoj devojci po imenu Golubana, koju je turski paša vezao za stenu, i nakon surovog mučenja ostavio njeno telo pticama jer je odbila njegovu ljubav.

Ima i onih koji tvrde da je grad dobio ime po divljim golubovima koji su se nastanili na okolnim liticama. No ipak, ova prelepa građevina samo je detalj u tom kraju Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here