Foto: eps.rs, Telegraf

Novom izmenjenom Uredbom o energetski ugroženom kupcu, pravo na besplatnu struju i gas imaće porodice s nešto većim primanjima nego što je slučaj bio ranije.

Pravo na besplatne energente, prema nekim procenama, ima oko 400.000 domaćinstava u Srbiji, ali je zbog komplikovanih procedura to pravo prošle godine koristilo svega 78.000 njih, dok je za ovu godinu zasad pravo na ovu pomoć steklo oko 100.000 građana, za šta je u budžetu obezbeđeno nešto više od 1,3 milijarde dinara.

Kako bi se svima koji imaju pravo na besplatne energente omogućilo i da ga iskoriste, novom uredbom predviđeno je da to pravo automatski ostvaruju korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

– Potrošač sada sam podnosi zahtev centru za socijalni rad na teritoriji svoje opštine, koji je dužan da iz javnih evidencija prikupi svu ostalu potrebnu dokumentaciju po službenoj dužnosti. Samo u slučaju da račun za struju ne glasi na njegovo ime potrošač je dužan da dostavi ugovor o zakupu stana ili neki drugi dokaz da živi u tom stanu – objasnio je za Kurir Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša.

Iz Ministarstva energetike nije stigao odgovor u vezi s novim uslovima pod kojim najsiromašniji građani imaju pravo na besplatnu strujui gas.

ŠTA MORA DA SADRŽI ZAHTEV

– Lične podatke o svim članovima porodice

– Visinu prihoda

– Podatke o stambenom prostoru koji koriste

– Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas

– Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

LIMITI

– 14.414,34 dinara je limit prihoda za domaćinstva sa jednim članom

– 20.986,96 dinara iznosi granica prihoda za domaćinstva sa dva i tri člana

– 27.555,28 dinara su maksimalni prihodi za domaćinstva sa četiri i pet članova

– 34.653,31 dinara je granica prihoda za domaćinstva sa šest i više članova

1 KOMENTAR

  1. nečemo ništa besplatno,mi svi dobro živimo od kada je vučić na vlast ,tako danam ne treba ništa,nego još da se poskupi struja! mi imamo pare,ja ima pemziju u nemaćku

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here