Crkva Svetog Đorđa u Kladovu

U kladovskoj opštini postoji pravoslavnih 20 hramova. Jedan je u Kladovu, ostale crkve su u okolnim mestima. Liturgije se u nekim selima služe redovno za praznike kao i nedeljom, dok se u nekim mestima služe zavisno od praznika.

Evo koji se još hramovi nalaze u opštini Kladovo(o ostalim smo već pisali)

– Hram u selu Kupuzište je posvećen Sv. Vmuč. Teodoru Tironu, a podignut je 1992. god.

-Hram u selu Slatina je posvećen Prenosu moštija Sv. Nikolaja, a podignut je 1993. god. Ovaj hram je u potpunosti renoviran 2018. god. kada je postavljen nov ikonostas a hram freskopisan. U porti hrama sagrađena je nova kapela prilogom velikog dobrotvora iz ovoga mesta g. Dejana Petrovića i njegove porodice.

– Hram u selu Korbovu je posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu.

Резултат слика за Korbovu je posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu

Zapis na hramu u Korbovu

Hram u Korbovu podignut je 1937.godine, a sagrađen je neposredno pored starog hrama koji je bio posvećen Prepodobnoj Paraskevi. Hram je građen od 1932. do 1937. godine, za vreme Episkopa timočkog Emilijana, koji ga je i osvetio 1937. godine. Hram je 24 metra dugačak, 14 metara širok, a 12 visok.

Oltarska pregrada potiče iz vremena izgradnje i drvene je konstrukcije.Zapisa o priložniku nema, dok je ikone i freske uradila Viktorija Puzanova 1937. godine. Ikonostas je izrađen od drveta i obojen je tamno braon bojom sa detaljima zlatne boje.

Резултат слика за Korbovu je posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu

Hram u Korbovu

– Hram u sleu Vajuga je posvećen Sv. Arhangelu Mihailu a podignut je 1984. god. Obnovljen i freskopisan 2009.god.

– Hram u selu Tekija je posvećen Sv. Nikolaju, a podignut je 1972. god. Prilikom poplava, 2014. god. hram je dosta oštećen. Hram je svojim položajem spasao selo od veće katastrofe, tako što je bio branik koji je zaustavio tone i tone poplavnog nanosa. I dan danas meštani govore o tom čudu. Nakon poplava, hram je renoviran 2016. god.

Evo šta se 2014.pisalo o ovom hramu:

ĆUDO NEVIĐENO Sveti Nikolaj spasao Tekiju od propasti

(VIDEO) ČUDO NEVIĐENO: Sveti Nikolaj spasao Tekiju od propasti

###…Ulica Koče Anđelkovića sa Crkvom Svetog Nikolaja, sazidanom krajem 60-ih godina prošlog veka, prva se našla na udaru.

– Krenulo je najpre polako. Voda je nadirala kroz crkvu, pa kroz ulicu, a onda se, iznenada, začuo jak prasak. U tom trenutku su jurnuli voda, zemlja i blato, a sa brda su počeli silno da nadiru i stabla po desetak i više metara velika, sve sa korenjem. Tu strahotu ne mogu da zaboravim – priča nam Biljana Ružić (68) iz Tekije, koja je sa suprugom Aleksandrom Novačeskovićem, nakon što su uvideli da ništa ne može da se uradi, otvorili vrata kapije i pustili vodu da im prođe kroz dvorište…###

– Hram u selu Podvrška je posvećen Svetom Ocu Nikolaju, Arhiepiskopu mirlikijskom.

– Hram u selu Kostol je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu.Ovaj hram je star je preko sto godina, 2004. su obnovljene ikone i oslikani zidovi crkve, posebnom tehnikom oslikavanja na mokrom malteru, a zvonik je proširen. Najveći donator crkve je meštanin Ratomir Stanikić, a stanovništvo jedinstveno u svemu, pa je u Kostolu u dva navrata, 2008. i 2010. održano 87 krštenja u jednom danu!

– Hram u Kladovu je posvećen Svetom Đorđu. Sazidana je 1862.godine.

Резултат слика за crkva kladovo

Na području opštine Kladovo postoji jedan manastir:

Manastir Manastirica

Резултат слика за manastir manastirica

Резултат слика за manastir manastirica

KORIŠĆENA LITERATURA EPARHIJA-TIMOCKA

O PRAVOSLAVNIM HRAMOVIMA PISAO PROTONAMESNIK DEJAN PAJIĆ, PAROH TREĆI KLADOVSKI

PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here