Obožavate planinarenje? Adrenalin? Prirodne fenomene u netaknutoj prirodi? Onda se spremite za nezaboravnu avanturu!

prerasti vratne

Džinovski mostovi veličanstvene lepote… Jedinstveni lukovi istočne Srbije… Okamenjene kapije netaknute prirode… Prerasti Vratne su sve to i mnogo više od toga.

Ali, krenimo od njihovog gotovo čudesnog nastanka. O tome kako je nastao jedan od najsjajnijih bisera Negotinske krajine, postoji nekoliko teorija.

Prvi detaljan opis priredio je čuveni balkanolog Feliks Kanic, nazvavši prerasti Vratne: “delom erozije i lepim krečnjačkim scenarijom”.

prerasti vratne

Ipak, prvo naučno istraživanje i najprihvaćnije objašnjenje nastanka ovog fenomena, dao je naš Jovan Cvijić 1895. godine. On je rekao da su “prirodni kameni mostovi ostaci pećina čije su tavanice oburvane, a da zaostali delovi tavanice predstavljaju upravo prerasti”. Jednostavno rečeno, predeo Vratne je u davno vreme predstavljao veliku pećinu koja se usled različitih prirodnih procesa urušila, ostavivši za sobom magične skulpture prirode.

Upoznajte Malu, Veliku i Suvu prerast

Predstavljamo vam “veličanstvenu trojku”! Ova tri prirodna fenomena istočne Srbije ne samo da su najviši kameni lukovi u Evropi, već i jedinstveni u svetu. Pored Srbije, njima se mogu pohvaliti još samo Slovenija, Francuska i Kolorado (SAD).

prerasti vratne

Visina Male prerasti dostiže fascinantnih 34 metra, dok su izmerena dužina 30, i širina 15 metara. Nešto manju visinu ima Velika prerast, koja se zajedno sa Malom naziva manastirskom kapijom. Suva prerast ima visinu od 20 metara, najnepristupačnija je i najmlađa, ali ujedno i najlepša i najizazovnija za istraživače.

Prerasti vratne

Zbog svoje nepristupačnosti i zapanjujuće lepote, kanjon Vratne je zaista pravi izazov za sve ljubitelje adrenalina i neobičnih destinacija. Kao i zbog obilja biljnog i životinjskog sveta.

Od jedinstvene flore koja se na ovom prostoru nastanila još u ledenom dobu, do veoma specifičnih vrsta ptica – jednom rečju – kanjon Vratne je mali raj za sve ljubitelje “nesvakidašnjeg, lepog i grandioznog”.

prerasti vratne manastir vratna

Nikako ne propustite i obilazak manastira Vratne koji daje posebnu draž ovom kraju. Svetinja za koju se pretpostavlja da je podignuta u 15. veku nalazi se na izlasku iz klisure, između visokih stena. U manastiru se čuvaju oktoih iz 1764. godine štampan u Veneciji i knjiga Jevanđelja na rumunskom jeziku.

Tu su i jedinstvene kamene kućice iz 18. veka poznatije pod nazivom…

Rajačke pivnice ili pimnice. Ovo je mesto u kome u oko 60 autentičnih vinskih podruma stanuju najkvalitetnija vina, a ceo prostor je nominovan i za kandidata za Listu svetske kulturne baštine.

prerasti vratne rajačke pimnice

Prošetajte do vratnjanskog lovišta. Naime, u blizini Prerasta nalazi se zanimljiva lovačka kuća odnosno lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara. Ovde se možete družiti i sa srndaćima, zečevima, lisicama i divljim svinjama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here