PRODAJE SE PREKO 50 VREDNIH NEKRETNINA JUGOSLAVIJE: Evo koliko će novca pripasti Srbiji

0
foto: wikipedia

Na zvaničnoj veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine objavljen je javni oglas za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ u Njujorku, Tokiju, Bonu i Berlinu. Reč je o vrednim nekretninama bivše države koje su prevelike da bi pripale samo jednoj državi naslednici.

Dogovorom koji je postignut krajem oktobra 2016. u Ljubljani, naloženo je da se prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, kao i za šestosobni stan na Menhetnu, koji se ne koristi od 1992, rekao je tada sekretar MSP Srbije Veljko Odalović.

„Našoj zemlji od prodaje tih nekretnina pripada 39,5 odsto dobijenog novca, a kada dođe do prodaje, dogovoreno je da se najpre Srbiji isplati dva miliona i devetsto hiljada dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992. godine. Za tih svih pet objekata plaćamo negde preko 600.000 godišnjih troškova samo na održavanje. Sada, posle sastanka u Ljubljani imamo i praktično metodologiju“, rekao je Odalović.

Dogovorom je, naime, predviđeno da objekti idu na međunarodni tender, koji će biti objavljeni u poznatim svetskim listovima „Vašington postu“ i „Ekonomistu“.

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, ostao je još 51, a većinu neraspodeljenih objekata koristi ili održava Srbija, poput šestosobnog stana u Njujorku, za koji mesečno plaća održavanje 14.000 dolara.

„U ovom trenutku od tog 51 objekta, što po Ankesu B vredi 110 miliona dolara, 43 miliona pripada Srbiji. Takođe smo uspeli da nametnemo potrebu da se raščisti status objekata u Moskvi, Nju Delhiju i Adis Abebi“, rekao je Odalović.

U javnom oglasu za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ, kao vlasnice nekretnina navedene su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Potsetimo, sporazum o sukcesiji između bivših članica SFRJ zaključen je u Beču 29. juna 2001, a podela imovine obuhvatila je pokretnu i nepokretnu imovinu, diplomatsku i konzularnu imovinu, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatnu svojina.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here