Ilustracija

Prodaja mlevenog mesa u rinfuzu je zabranjena još pre šest godina. Međutim, najveći trgovinski lanci koji u svom programu imaju prodaju svežeg mesa za to ne mare. Tako u vitrinama u posudama uredno stoji samleveno meso, bez ikakvog objašnjenja o sastavu, datumu proizvodnje i ostalim podacima koji bi nam ukazali na to šta zapravo kupujemo. Kazne za takvo poslovanje kreću se do milion dinara jer je reč o kršenju Zakona o bezbednosti hrane.

U „Maksiju“ može da se kupi pod nazivom „mešano meso za pripremu“. Na pitanje šta je tu samleveno, mesar nam je odgovorio.

– To vam je mešano mleveno, bez začina. Ima i junetine i svinjetine.

Na pitanje koji je odnos te dve vrste, nije imao odgovor, već nam je iz posude u kojoj je bila poprilična količina odvadio traženih 300 grama, izmerio i zamotao u papir. Na nalepnici ništa nije pisalo osim gramaže i cene. O poreklu mesa, datumu mlevenja i roku upotrebe ni slova.

Dok smo čekali da se meso izmeri i upakuje, drugi mesar je iz prostorije iza rashladne vitrine u rukama doneo nekoliko kilograma mlevenog mesa, ubacio ga u mašinu, ponovo samleo i izložio.

U „Idei“ je situacija bila malo drugačija. U dve posude, koje stoje jedna do druge, izloženo je mleveno meso ispod kog piše „masa od usitnjenog mesa za pripremu jela“. Ispred jedne posude ispisana je cena od 449,99 dinara, a ispred druge 30 dinara veća. I ništa osim toga. Razgovor sa mesarom je tekao ovako:

ZP: Izvinite, kakvo je ovo meso?
Mesar: Klasično mleveno, bez začina… Za sarmu, musaku…

ZP: A da li je mešano ili…?
Mesar: Jedno je juneće, drugo svinjsko, vidite valjda da cena nije ista, a ni boja…

Odmerio nam je traženu količinu, zapakovao u vakumiranu kesu, a na nalepnici smo dobili informaciju više nego u „Maksiju“ – datum pakovanja i rok upotrebe. Poreklo i sastav nismo saznali, a mesaru smo na reč verovali da smo dobili 316 grama samlevene svinjetine.

Uputili smo se u „Aman“, gde smo za nešto što ne znamo šta je platili čak 100 dinara više nego u „Maksiju“ i „Ideji“.

U plastičnoj posudi, poput onih koje se koriste u domaćinstvima za odlaganje hrane u frižider, stajala je gomilica mlevenog mesa, a iz razgovora sa prodavačicom iza pulta nismo mnogo toga saznali.

– To vam je mešano mleveno. Ima i junetine i svinjetine.

Na pitanje koji je odnos, odgovorila je.

– Pa otprilike pola jednog, pola drugog. Jutros samleveno.

Ništa više od toga, naravno, ni rok trajanja, a o poreklu i sastavu tog mesa i da ne pričamo. Poručenih 320 grama dobili smo zamotano u papiru.

Predsednik Udruženja potrošača Kragujevac Zoran Nikolić kaže da je ovakvo ponašanje trgovaca nedopustivo.

– Od sredine 2011. godine zabranjena je prodaja mlevenog mesa kao posebne kategorije. Mlevenje je usluga, a ne kategorija mesa.

Mleveno meso je izvor opasnosti

Mesar sa dugogodišnjim stažom po raznim mesarama, klanicama i marketima B. S. otkrio nam je kojim se sve trikovima služe kada je reč o mlevenom mesu.

Shutterstock

 So i hladna voda izvlače smrad iz mesa koje dugo stoji, šećer mu vraća boju, a vinobran daje svežinu. Pored toga, stavljaju se i kocke leda kako bi se dobilo na težini i kako bi se meso lakše oblikovalo. Godinama poslujem sa mesarima i meso koje jedemo iz trgovačkih radnji ravno je lešu uginule životinje. Zato ako vam je meso jako sitno samleveno, spolja rumeno a unutra tamno i ako počne da peni kad ga dinstate, odmah ga bacite u kantu – upozorio je B. S. i dodao:

– Kada je ustinjeno, nalik testu, znajte da je tretirano na najgori mogući način. U toj masi svega ima osim pravog mesa i mesto mu je na otpadu, a ne u prodaji.

Stručnjaci upozoravaju da je najveći problem to što ne znamo šta je sve ubačeno u mleveno meso. Upućeni tvrde da se u mašinu ubacuju i otpaci poput kožica, masnog tkiva i sličnih neupotrebljivih ostataka zaklanih životinja.

Nutricionista Jovana Ferluga upozorava da postoji čitav niz bolesti koje se mogu dobiti jedenjem nekvalitetnog mlevenog mesa.

– Kada svaki dan jedete gotovo mleveno meso, u bilo kom obliku, postoji velika opasnost da obolite od karcinoma želuca ili debelog creva i dobijete holesterol od previše masnoće. Danas sve više ljudi oboleva i od crevnih infekcija jer su, zbog preteranog unosa antibiotika iz mesa i prerađevina u organizam, postali otporni na njih – objašnjava naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here