Program 51. Mokranjčevih dana: Horovi, Diksilend, predstava Gorana Markovića

0
foto:youtube

Koncept ovogodišnjih Mokranjčevih dana, koji će od 9. do14. septembra po 51. put biti održan u Negotinu, zasniva se na vanvremenskom opusu srpskog muzičkog velikana Stevana Stojanovića Mokranjca čija će dela izvoditi eminentni domaći i inostrani muzički stvaraoci današnjice, po izboru selektorke dr Sonje Marinković.

Festival će tradicionalno biti otvoren u dvorištu kompozitorove rodne kuće kada će se prolomiti šesta Mokranjčeva rukovet, nezvanična himna Negotina u izvođenju gostujućih i domaćih horova učesnika festivala. Besednik će, u ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, biti episkop toplički  Arsenije, a festival će otvoriti predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović.

U natpevavanju horova, prve festivalske večeri, za statuetu Mokranjca, pevaće hor AKUD Sonja Marinković iz Novog Sada, pod vođstvom dirigenta Dunje Deurić, Beogradski madrigalisti sa Aleksandom Brujićem, zatim mađarski hor Vox Mirabilis sa Katicom Zemlenji, hor Beogradsko studentsko pevačko društvo sa Danilom Tomićem i Šumatovac iz Aleksinca kojim diriguje Marija Zovko. Obavezna kompozicija je Mokranjčev Akatist.

Festivalska publika, druge večeri  imaće posebnu priliku da uživa u koncertnom izvođenju opere Knez Ivo od Semberija Isidora Bajuća u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta.

Nedelja je tradicionalno dan za program izvornog narodnog stvaralaštva „Niti tradicije“ koji se održava u Mokranju, rodnom selu Stevana Mokranjca u čijoj crkvi će koncert prirediti Niška crkvena pevačka družina Branko sa dirigentom Sarom Cincarević. Nedeljno festivalsko veče rezervisano je za atraktivan program plesnog ansambla beogradskog Diksilend orkestra koji je omogućila Delegacija Evropske unije. Četvrtog dana nastupiće hor Angel Manolov iz Sofije, prošlogodišnji pobednik natpevavanja, a zatim i Gudački kvartet Beogradske filharmnijine.

Prava poslastica za festivalsku publiku biće i komad sa glumom pevanjem i plesom, „Male tajne“ Gorana Markovića.

Završne večeri nastupiće hor i simfonijski orkestar RTS sa direigentom Bojanom Suđićem. Festival će kao i obično imati i bogat prateći program koji čine izložbe,  naučne tribune, promocije knjiga.

Posebnu zanimljivost festivala predstavlja program Klasika u 11, koji će svakodnevno na otvorenom, u paviljonu gradskog parka u Negotinu  izvoditi učesnici programa Mokranjčevih dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here