PROIZVODNJA CVETA U ZATVORU Robijaši najbolji ratari i stočari!

0

Jedan od najuspešnijih poljoprivredno-stočarskih kombinata na jugu Srbije posluje u – niškom zatvoru!

Na zatvorskoj ekonomiji proizvode se stotine tona mesa koje podmiruju potrebe KP zavoda, kao i hiljade komada jaja, povrće, stočna hrana i tone mleka, koje su otkupljivači ocenili kao najkvalitetnije u niškom kraju!

Zatvor godišnje prihoduje 150 miliona i uštedi 17 miliona dinara na hrani za osuđenike. A pre tri godine, pre nego što je za upravnika postavljen Aleksandar Grbović, situacija je bila očajna.

– Kada sam došao, imali smo samo 13 krava, a nismo imali sena. Kupili smo tri tone sena za 76.000 dinara, a račun je bio u blokadi milion evra. Tada sam rekao da ćemo sve da promenimo. Danas imamo 86 krava i dnevno prodamo pola tone mleka. Imamo oko 1.500 svinja, 330 ovaca, 2.000 tovnih piladi, 1.700 koka nosilja. Dnevno proizvedemo 1.150 komada jaja. Proizvodimo svu potrebnu količinu mesa za zatvor, a višak prodamo – ističe Grbović. Posebno je ponosan na proizvodnju mleka.

– U 2012. godini proizvedeno je i prodato 12 tona, a 2015. godine čak 120 tona mleka. Dobili smo od otkupljivača potvrdu da imamo najkvalitetnije mleko ekstraklase, jer se naše krave hrane po tablici. Počeli smo i sa proizvodnjom zečeva. Imamo ih oko 300, a plan je da do kraja godine mesečno prodamo 1.000 komada, što je prihod od 6.000 evra. Kupujemo samo ribu. Ali, ako nam uspe projekat, proizvodićemo i desetak tona šarana – pojašnjava Grbović.

Po njegovom dolasku, umesto 60, obrađuje se 350 hektara zemlje, a KPZ je preuzeo i oživeo bivšu vojnu ekonomiju u Medoševcu.
– Pre tri godine imali smo tri plastenika na 5 ari, a sada imamo hektar pod plastenicima. Ove godine proizvedeno je 250 tona povrća, 50 više nego lane. Pod višnjom imamo 4,5 hektara – referiše Grbović.

Od 1.350 osuđenika, više od polovine se prijavilo za rad na ekonomiji i u drugim pogonima zatvora. I po tome su rekorderi.
– Nikada se nisam bavio poljoprivredom, ali vreme brže prođe na njivi. A i zaradi se neki dinar – kaže jedan od 120 osuđenika koji rade na ekonomiji.

Prošle godine zatvor je prihodovao od mleka 10 miliona dinara, 7,5 miliona od svinjetine, a godišnje zaradi od poljoprivrede oko 30 miliona dinara…

– Sve rezultate su postigli osuđenici. Oni dobijaju platu za to u iznosu od 20 odsto od minimalne cene rada po satu u Srbiji, što je mesečno do 5.000 dinara. Radom osuđenika sam više nego zadovoljan – napominje Grbović.

Kaže da mu je konačni cilj da za pet godina zatvor, čiji je godišnji budžet milijardu dinara, ne košta državu ni dinar. I ubeđen je da ga je moguće ostvariti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here