foto:albeu.com

Protestni skup „Stop petardama!“, u organizaciji neformalne grupe građana „2 minuta tišine“, održaće se danas sa početkom u 14:45 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.

Kako su u više navrata poručili članovi grupe građana, petarde i druga pirotehnička sredstva, koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne „zabave“ koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi stotine ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca.
Organizatori još dodaju da efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. „Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika, kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu“, kažu inicijatori protestnog skupa.
Kampanja protiv petardi trajaće do 13. januara 2017. godine.
Ova grupa još dodaje da će se, osim akcije protiv petardi, nastaviti i akcije „Hoću Aleksin zakon!“ i „Pravda za Vukašina!“, kojima se traži od nadležnih da hitno usvoje izmene zakona kojima će se smanjiti, ako ne i ukinuti, vršnjačko nasilje.
IZVOR021.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here