Knjaževčanka Slađana Jarkin, foto:blic.rs

Radikalna histerektomija, uklanjanje materice kod žena sa karcinomom grlića, urađena je, po prvi put u GAK “Narodni front” laparoskopski – odnosno bez reza na trbuhu.

U bolničkoj sobi, nasmejana i raspoložena, reportere “Blica” dočekala je Slađana Jarkin (48) iz Knjaževca. Iako se po njenom izgledu to nikada ne bi moglo zaključiti, ova žena je pre samo četiri dana ležala na operacionom stolu, a za “Blic” priča da se nakon zahvata oseća sjajno.

– Pred samu operaciju imala sam veliku tremu, strah od konačnog ishoda je bio jedino o čemu sam mislila. Sada međutim, ne mogu da poverujem da je sve tako dobro prošlo i da mi oporavak uopšte ne pada teško – kazala je ova hrabra žena.

Slađanu je operisao tim od šest zdravstvenih radnika, četiri doktora i dva tehničara. S primarijusom dr Draganom Jeremićem na čelu, oni su, bez ikakvih poteškoća iz pacijentkinje uklonili matericu i adneks, limfne čvorove i vezivno tkivo male karlice. Prema rečima ovog stručnjaka, beneficije ovakve operacije po pacijente su ogromne.

– Prednosti laparoskopske operacije nasuprot klasičnog zahvata su opšte poznate. Manji je gubitak krvi, pacijentkinja se brže oporavlja i naravno operacija se vrši bez reza na stomaku, već sa samo dve ili tri incizije (“zareza” na koži) od pet milimetara – objašnjava dr Jeremić.

Pre samog odlaska na operaciju, Slađana je prošla konzilijum za maligne bolesti, njen operativni program je takođe pravljen konzilijarno. A da se od klasične operacije razlikuje u mnogo čemu, pokazuje i to da se pacijentkinjama pred intervenciju u stomak ubrizgava gas. Takođe, žena na operacionom stolu ne leži kao prilikom klasičnih operativnih zahvata.

– Da bi se pristupilo maloj karlici potrebno je da se žena obori unazad, da se operacioni sto podigne tako da se pacijentkinja zakosi unazad kako bi se sve crevo iz male karlice lakše ispraznilo i podiglo u gornji deo abdomena. A kako bi se odigao trbušni zid, potrebno je da se trbuh naduva ugljen-dioksidom, gasom koji je bezopasan i brzo resorbujući – priča primarijus Jeremić.

Ipak, ne može svaka žena biti podvrgnuta ovoj laparoskopskoj intervenciji.

– Pacijentkinje koje su starije od 70 godina, one koje boluju od nekih hroničnih bolesti, srčane slabosti ili respiratorne insuficijencije, žene koje su ranije imale mnogo otvorenih operativnih zahvata ipak se moraju operisati na klasičan način – priča za “Blic” profesor dr Željko Miković, direktor ove klinike.

Ova nova optika i visoka rezolucija opreme koja je u GAK stigla putem privatne donacije, omogućiće lekarima da u budućnosti postignu još veći radikalitet, da budu precizniji, smanje liste čekanja i još uspešnije leče svoje pacijente.

– Ovom optikom vidimo bolje nego golim okom. Vide se sitni krvni sudovi koji su veličine kapilara, a tako sprečavamo sitna krvarenja i samim tim, pacijentkinje manje krvare tokom operacije – kaže dr Miković.

Posle laparoskopske operacije, žene sutradan već hodaju i idu kući posle dva-tri dana. Kod klasične operacije, prema dosadašnjim protokolima GAK-a, kada sve prođe idealno, žene u bolnici ostaju najmanje sedam-osam dana.

– Mi smo se za ovu operaciju pripremali na staroj opremi. Kod nekih žena smo čistili limfne puteve, kod drugih smo skidali samo matericu, a ovo je prvi put da su sve te procedure objedinjene i sklopljene u jednu – ističe direktor dr Miković.

Uskoro osma operaciona sala u Frontu

U cilju smanjenja lista čekanja, GAK “Narodni front” će u narednih nekoliko meseci otvoriti novu, osmu po redu, operacionu salu. U njoj će biti postavljena upravo laparoskopska oprema, država je donirala sredstva za kupovinu novog stola i operacione lampe…

– Od donatora smo dobili i novi anesteziološki aparat. Nova sala je takoreći opremljena i njome otvaramo mogućnost da žene manje čekaju na ove operacije – kazao je dr Miković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here