Naučnici su u novoj studiji dokazali ono što vlasnici pasa već odavno znaju: da njihovi najbolji prijatelji psi razumeju šta im se govori.

Naučnici u Mađarskoj skenirali su mozgove 13 pasa dok im se trener obraća, da bi utvrdili koja im je hemisfera mozga tada aktivna.

Otkriveno je da psi, baš kao i ljudi, „procesiraju reči“ u levoj hemisferi mozga, a desnu hemisferu koriste za analizu tona glasa čoveka. Stručnjaci su utvrdili da psi njima upućene reči hvale razumeju kao pohvalu samo ako su izgovorene pozitivnim tonom.

Besmislene reči, iako izgovorene u ohrabrujućem tonu, ili smislene reči izgovorene bezlično, neutralnim tonom, imaju isti efekat na pse – nikakav. Dakle, mozak psa registruje i šta mu se kaže i kojim tonom mu se to kaže, izjavio je neurolog Atila Andić sa Univerziteta „Ejtveš Lorand“ u Budimpešti.

Pas će pohvalu shvatiti kao nagradu samo ako izgovorena reč to zaista znači i ako je izgovorena sa odgovarajućom intonacijom.- naveo je taj stručnjak. Andić je rekao da ti nalazi ukazuju da se mentalna sposobnost „procesuiranja jezika“ razvila ranije nego što se smatra.

IZVORzivotinje.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here