foto:radiomagnum

Publika je sinoć, na 26. Danima Zorana Radmilovića, brojnim ovacijama ispratila glumce „Zvezdara teatra“, koji su izveli komad „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića. „Zoranov brk“ pripao je Draganu Petroviću Peletu za tumačenje uloge doktora Vase. U pozorišnom klubu sinoć je održano i javno čitanje drame „Gorocvet 2012“ doktora Milivoja Mlađenovića. 

Briljatna priča „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića, našeg najvećeg savremenog dramskog pisca, koju nam je na scenu doneo ansambl „Zvezdara teatra“ govori o „ljubavi prema bližnjima i zemlji, kojoj dugujemo sve što imamo“, kako kaže i sam pisac i reditelj predstave. To je priča o životu u planini dve porodice čija su deca u inostranstvu ili se spremaju da odu.  Ali i ljubavi između devojke iz te i takve sredine i mladića iz svemira.

Nije nikakvo čudo što je ovaj komad na nedavno završenim Danima komedije u Jagodini napravio žetvu nagrada. Naime komad “Hipnoza jedne ljubavi” proglašen je za najbolji komad i po oceni žirija i oceni publike. Dušan Kovačević je dobio nagradu za najbolji savremeni domaći komediografski tekst, a Dragan Petrović Pele statuetu “Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje.

Slično je bilo i sinoć u Zaječaru. Dragan Petrović dobio je „Zoranov brk“ za tumačenje uloge doktora Vase, a publika ovacijama, dugim aplauzom i povicima „bravo“, ispratila je glumce sa scene. Neće biti čudo i ako komad dobije i nagradu publike.

“Dušan Kovačević ne odustaje od svog stila, on je tvrdoglav i uporan i istrajava u tom svom žanru. Nama je bilo strašno zanimljivo da vidimo taj novi tekst, a od decembra prošle godine odigrali smo  ga preko 50 puta”, rekao je Dragan Petrović nakon predstave.

O radu na samom komadu Dragan Petrović kaže da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa kolegama.

„To su inače moji nekadašnji studenti. Ja inače imam dva brka i mogli su nekom od njih da daju jer su i oni učestvovali u toj zajedničkoj hipnozi, i publike i nas na sceni“, rekao je Petrović.

Odluku žirija, kao i činjenicu da je ušao u najuži krug za nagradu Dana “Zorana Radmilovića”, Pele je prokometarisao:

“Ja volim da dobijam nagrade. Svako voli da bude pohvaljen ali se unapred ne nadam. Miran sam što se toga tiče i nisam baš nešto ustreptao. Mada volim da dobijam nagrade, naročito kad su novčane. To me najviše raduje. Ako je novčana nagrada onda ću da ustreptim“, kroz smeh ke rekao Pele.

Na pitanje novinara koliko je svestan da, u njegovoj igri ima nešto od te čudne Zoranove pojave na sceni, Dragan Petrović je rekao:

“Hvala vam na tome, ne znam koliko imam od Zoranove pojave, drago mi je ako to mislite i ako se to možda vidi, ne znam. To mi laska, prosto ne znam šta da vam kažem”.

Neposredno pre predstave „Zvezdara teatra“, u pozorišnom klubu održano je i javno čitanje drame “Gorocvet 2012” doktora Milivoja Mlađenovića.

Pozorišni Dani “Zorana Radmilovića” završavaju se danas dodelom nagrada za najboljeg glumca, najbolju predstavu, po oceni publike i nagrade za vizuelni identitet. Poslednjeg dana festivala, studenti Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, u klasi profesora Božidara Đurovića i docenta Hadži-Nenada Maričića, izvešće predstavu “Biti il ne biti” po tekstu Viljema Šekspira ,dok će u večernjem terminu, glumci zaječarskog teatra izvesti premijerno komad “Krađa, svađa itd.” po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here