foto:vikipedija

Rajkova pećina udaljena je 2,5 km od Majdanpeka.
Prema predanjima dobila je ime po hajdučkom harambaši Rajku, koji je u XIX veku napadao i pljačkao prolaznike na putu Donji Milanovac – Majdanpek i u pećini skrivao svoj plen.

rajkova pećina

Rajkova pećina spada u grupu rečnih pećina.

Kroz nju protiče Rajkova reka. Ova ponornica, posle podzemnog toka dugog 893 m, ponovo se pojavljuje i posle izlaza iz pećine spaja se sa Paskovom rekom. Od njih nastaje Mali Pek, koji se nekoliko kilometara niže uliva u Veliki Pek.

rajkova pećina

Do sada je istraženo 2.304 m dužine pećinskih kanala podeljenih u dva horizonta – donji rečni i gornji suvi horizont.

rajkova pećina

U pećini se nalaze veoma zanimljive pećinske dvorane, kade, draperije i ostali pećinski nakit od čisto belog kristalnog kalcita. Konstantna temperatura je 8 stepeni celzijusevih, dok je vlažnost vazduha 100% što znači da za posetu pećini treba biti dobro odeven i u letnjim mesecima.

rajkova pećina

Zahvaljujući sanaciji i uređenju za koje je utrošeno 520.000 evra, zasijala je novim sjajem.

Za razliku od dosadašnja 633 metra u Rajkovoj pećini je sada 1.400 metara kružne staze. Sve staze imaće rukohvate, odnosno ograde, a radi kompletnog uživanja u čarima prirode planirana je i nabavka turističkog vozića, za prevoz posetilaca.

rajkova pećina

Novo osvetljenje će maksimalno istaći bogatstvo i lepotu pećinskog nakita. Pored toga biće obezbeđen i bežični audio sistem za turističke ture i lokalni telefonski sistem za ostvarivanje pouzdane komunikacije vodič – dežurno osoblje na ulazu u pećinu – kaže Radomir Zeković, v.d. direktora opštinske Turističke organizacije.

rajkova pećina

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here