Rakita povećala bonus za otkup zemljišta u Boru – Svakom vlasniku i jednokratna naknada od 50.000 dinara

2
foto:yt printscreen
Kompanija Rakita odlučila je u petak (1. decembra 2017. godine) da poveća za 40% bonus na cenu otkupa zemljišnih parcela koje se otkupljuju radi obezbeđivanja uslova za otvaranje rudnika na ležištu Čukaru Peki kod Bora.
Kako navode iz kompanije, cilj ove odluke je, pre svega, ubrzanje procesa otkupa zemljišta radi realizacije projektnih aktivnosti, a takođe i održavanje dobre i skladne saradnje sa lokalnom zajednicom.- Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice menadžment kompanije Rakita doneo je odluku da poveća bonus sa 60 na 100% na cenu otkupa zemljišnih parcela. Osim toga, svakom vlasniku zemljišta, po prodatoj parceli, biće uplaćeno dodatnih 50.000 dinara, bez obzira na veličinu parcele. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da nam prodaju svoje zemljište, tako i na sve one koji su već potpisali kupoprodajni ugovor – izjavio je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji Rakita.

Rakita je vlasnicima zemljišta do sada isplaćivala bonus od 60% od procenjene vrednosti zemljišta, a ovom odlukom se visina tog bonusa povećava na 100%. Povećanje bonusa odnosi se isključivo na otkup zemljišta (ne i na otkup objekata, šuma, useva i dr). Svim prethodnim vlasnicima zemljišta razlika u bonusu će biti isplaćena retroaktivno, a takođe će dobiti i po 50.000 dinara po parceli.

U blizini tri potencijalno ugrožene zajednice – Brestovac, Slatina, i Metovnica, kompanija Rakita je do sada za potrebe otvaranja rudnika otkupila oko 300 hektara zemlje, a procenjuje se da je potreban otkup ukupno nešto više od 1.000 hektara.

Fokus kompanije predstavlja projekat Čukaru Peki, koji se nalazi na oko 6 km južno od grada Bora, na području obuhvaćenom istražnom dozvolom Brestovac-Metovnica. Rudno ležište Čukaru Peki predstavlja veliki ekonomski potencijal za Bor i okolinu, a iz Rakite procenjuju da će u naredne dve godine za izgradnju pratećih rudarskih kapaciteta biti potrebno angažovanje oko 1.200 radnika.

2 KOMENTARA

  1. Ракита повећала бонус за земљу, а рудник бакра у Мајданпеку, који послује у оквиру РТБ Бор, је остварио рекорд у ископини, но не и у производњи руде већ у јаловој јаловини. Како је кренуло, животни век РТБ Бор се приказује у две епохе: до Спасковског (пре његове ере) и од Спасковског (и од његове ере). Од сада рекорди се рачунају само у ери од Спасковског, хероја рударства и металургије, остало полако, он мисли, да се заборавља. До сада је челник РТБ Бор Спасковски величао себе на првом месту, затим рекорде у производњи бакра и профита, те рекорде у инвестрању. Ови рекорди су величани и увеличавани у свим средствима јавног информисања, чак и у Blumbergu и сам себи је досадио тиме, осим својим менторима, који су му веровали или из личног интереса чинили то што су чинили. Када су завршили сви ти хвалоспеви и бајколажи прешло се на друге нове теме самовеличања. Сада су откривени рекорди у производњи јалових јаловина рудника РТБ Бор, а почеће и са величањем својих глупости и (не)знања из свих академских и лажовних области. Ваљда и у томе има краја, једино за њега (Сосу) нема краја. Епилог од толико најављиваних ренесанси РТБ Бор, челник је постао његов гробар.

    • Do sada hvalospeve i bajkolaži o tobože uspešnog poslovanja RTB Bor je u javnosti iznosio čelnik Spaskovski. Izgleda i njemu je dosadilo da laže, pa sada iz njegovih ustiju govore ministri Antić i Knežević. Oni promovišu dobit RTB Bor od 55 miliona evra u 2017. i navode da se izmiruju sve obaveze. Da bi ovo potvrdili, ministri mora da provere koliko RTB Bor duguje EPS, Mitilineosu, dugovanja za jubilarne nagrade i smanjenje zarada od oka zapošljenih, krađe zlata, srebra i bakra, po njihovom, ne utiče na ishod poslovanja, kada bi se lagali. Dugovanja koja pominjao nedavno Vučić od 1,3 milijarde evra ministri su zaboravili, pre nisu znali. Ipak treba da znaju da su „lažima kratke noge“, ali zato ministri i čelnik RTB Bor imaju dug vrat i ruke. Samo što nisu počeli da rade na privatizaciju RTB Bor. Tako su radili i u predhdnim periodima, pogotovu od 2008. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here