RIBA IZ KANALIZACIJE NA SLAVSKOJ TRPEZI? Može da bude puna otrova, evo šta morate da znate!

0

Tržište ribe je neregulisano i nekontrolisano, za većinu ribe u restoranima i na pijacama se ne zna odakle je tačno došla. Velika je mogućnost, tako, da se na slavskoj trpezi nađe upravo riba ulovljena kraj kanalizacionog odvoda.

– Niko neće umreti od toga, ali nije najbezazlenije. Garantujem da 99 odsto ljudi ne bi kupilo ribu kada bi znalo odakle potiče. To je izraženije u velikim urbanim sredinama gde ima više izlivanja kanalizacije – objasnio je za „Blic“ Ljubomir Pejčić iz Udruženja pecaroša Srbije.

Riba tako može da bude puna bakterija, teških metala, pa i otrova, a glavni razlog za to je ilegalni ribolov. A takva riba se na trpezi najčešće nađe upravo kada je hlado, jer je ribama zimi na takvim mestima voda toplija i ima više hrane.

Kako nam je ranije objasnio Pejčić, restorane niko ne kontroliše jer inspektori nemaju zakonski osnov da na takva mesta ulaze i kontrolišu njenu nabavku i kvalitet. Ni u ribarnicama nije najsigurnije.

– Kroz papire svašta može da se provuče – kaže on i dodaje da je iskustvo na terenu to mnogo puta dokazalo.

Kako Pejčić kaže, dešava se da u ribarnici tvrde da je riba iz ribnjaka, a ona bude puna ikre. S druge strane, nijedan ribnjak ne bi prodao jedinku spremnu da se razmnoži.

Naravno da postoje ribarnice koje posluju regularno i u kojima je poznato poreklo robe, napominje naš sagovornik.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here